Георги Крайчев не се поколебава дали да предаде находката в полза на държавата

Кой е инвеститорът, в чиито строеж е намерена античната статуя на близо 2000 години и кое го е накарало да я предаде веднага в полза на държавата?

Георги Крайчев намира античната статуя в строителния си обект съвсем случайно. "Бяхме приключили с всички изкопни дейности. Буквално ставаше въпрос за няколко часа, да освободим багера. И той в последния момент я закачи", казва строителният инвеститор, предаде NOVA.

В този момент инвеститорът и колегите му усетили, че са попаднали на нещо изключително, но в първите секунди не знаели как да реагират. "За нас това са много последващи проблеми, нали разбирате. Освен стойността на самото откритие и какви са последващите процедури, много е възможно един такъв проект да бъде спрян за неопределено време", казва още Крайчев.

Той допълва, че си дава сметка, че цената е много висока, но е готов да я плати само заради възможността това да е наистина значимо откритие за археологията във Варна.

Древната статуя обаче изненадала не само Георги, но и археолозите. "В защитени територии, ние правим археологически разкопки и проучвания преди да започне строежа, което се прави със съдействието на съответния инвеститор. В случая имахме пълно съдействие, но вече не очаквахме нищо да излезе от обекта и за голяма изненада в пясъка, който беше вече в дълбокото излезе статуята без никакъв контекст", казва д-р Васил Тенекеджиев, специалист по антична археология в РИМ—Варна.

А след като става ясно, че находката е римска статуя на близо 2000 години, новината се разпространила изключително бързо, а телефонът на Георги буквално прегрял. "Естествено имаше предложения за покупка, но пак казвам ние бяхме с колегата ми и позвънихме веднага. Аз лично за миг не съм си помислял, че мога да извлека облага от това", допълва Крайчев.

А след благородната постъпка инвеститорът скромно споделя, че не се чувства герой. "Не чувствам, че съм направил нещо изключително. По-скоро се радвам за самото откритие и за факта, че Варна показва, че има една много хилядолетна история", посочва Крайчев.

А това, което го прави истински щастлив е реакцията на хората. "Аз въобще не съм очаквал, че ще има такава реакция и че ще бъде оценена по този начин от всички. Аз въобще не очаквах, че хората имат такова добро отношение към археологията, като цяло и към историята на града", казва още инвеститорът.