От 24 октомври 2024 г. до 28 февруари 2025 г. Регионален исторически музей - Ямбол ще бъде домакин на мултимедийната фотографска изложба THE WORLD OF AIRSHIPS:WHEN YAMBOL WAS PART OF IT | Когато Ямбол беше част от света на дирижаблите, базирана на книгата на проф. Мисимилиано (Макс) Пинучи AIRSHIPS - DESIGNED FOR GREATNESS| и курирана от самия него. Организатори на изложбата са Кремена Димова от Регионален исторически музей – Ямбол и гл. ас. д-р Петранка Неделчева от Националния исторически музей.

За изложбата

Показаната за първи път в Триест (Италия) през 2018 г. изложба разказва за епохата на дирижаблите – небесните гиганти, които през втората половина на XIX век, четиридесет години преди самолета, превръщат в реалност мечтата на хората да пътуват сред облаците и да прелитат

над океани и неизследвани територии. Пълните с газ дирижабли са първите летателни апарати, чийто курс се определя от пилота, а не от ветровете, както е при балона с горещ въздух.

Оригинални широкоформатни рисунки и фотографски изображения проследяват еволюцията в развитието на въздушните гиганти, а завладяващите лични истории на смелите мъже, решени да покорят небето са реалистично представени в интерактивните пространства чрез видео и аудио материали. Оригиналното съдържание е обогатено с разказ за ямболската следа в приказния свят на дирижаблите. Специално внимание е отделено на епичното пътуване на цепелин L59 от България до Судан през 1917 г. и тайната мисия China Sache, чиято цел е спасяването на армия, намираща се на отдалечено и диво място.

На 21 ноември 1917 г. L59 излита от базата край Ямбол и се отправя към Танзания. Пътуването завършва с тактически провал: дирижабълът е повикан обратно в базата от германското командване, когато вече е прелетял над Егейско и Средиземно море и над африканската пустиня и е близо до Хартум, Судан. И макар мисията да претърпява неуспех поради разпространена от противниковите сили дезинформация, L59 се превръща в легенда и остава в историята с рекордния си по продължителност полет от 95 часа и изминати над 6.800 км.

Това изключително постижение води до промяна и в мисленето на хората, конструиращи небесните гиганти. Осъзнавайки, че трансатлантическите полети вече са в обсега на техните дирижабли, те стават по-смели в мечтите си. Дванадесет години по-късно британската журналистка лейди Грейс Маргарет Хей Дръмонд-Хей се качва на борда на LZ 127 Graf Zeppelin, за да стане първата жена предприела околосветско пътешествие. Всичко на борда е предназначено да създава удобства на пътниците и да ги накара да забравят

предизвикателствата на времето и стихиите. Сервитьори с бели ръкавици сервират ястия, приготвени в бордовата електрическа кухня. Няма и следа от оглушителните шумове, острата миризма и спартанската обстановка с хамаците за почивка, окачени на пилоните на кила, с които се сблъсква екипажа, зает денем и нощем да управлява дирижабъла, да обслужва двигателите, да следи налягането.

Изложбата е вълнуващ микс от исторически факти, лични съдби, разкази за рекорди, успехи и провали. Но тя е и израз на вечния стремеж на човека да изследва непознатото, да разширява границите на своето познание. И преди всичко тя е вдъхновение за големи и малки.

За автора

Масимилиано (Макс) Пинучи e дизайнер, любител-пилот и експериментатор, който участва в творческото ръководство на комуникационни, продуктови и изследователски проекти (особено – аеронавигационни проекти), основател, собственик и главен изпълнителен директор на дизайнерското студио MBVision (Понтедера, Италия), съосновател и ръководител на дизайна на OceanSky (Стокхолм, Швейцария), ръководител на промишления дизайн на Jekta Switzerland (Пайерн, Швейцария). Интересът му към възухоплаването го прави един от най-интригуващите лектори в областта на аеронавтиката. Участва в творческото ръководство на различни изследователски и аеронавигационни проекти. Сътрудничи на Генералния щаб (5-ти отдел) на Военновъздушните сили на Италия по проекти за разпространение на авиационната култура.

Откриването на изложбата в Ямбол ще бъде съпътствано от премиерното представяне на последната книга на проф. Пинучи – Airships ArtBook, която включва авторски рисунки, описания и истории за 15 забележителни въздушни кораби, разказани от най-добрия международен екип водещи експерти, станали преки свидетели на съдбата на небесните гиганти или преживели я чрез разказите на своите роднини.

Мултимедийната фотографска изложба THE WORLD OF AIRSHIPS:WHEN YAMBOL WAS PART OF IT | Когато Ямбол беше част от света на дирижаблите, проектирана от Hun in the Sun|MBVision, стана възможна благодарение на активното съдействие и финансова подкрепа на Фондация “Америка за България", чиято ангажираност към запазването и популяризирането на културно-историческото богатство на България ценим високо.

От Ямбол изложбата ще отпътува за Националния исторически музей в София, където ще бъде изложена през месец март 2025 г.