Проектът за градска железница на Пловдив е в напреднала фаза. Идейният проект вече е готов и в момента се изработва техническият, съобщи в интервю за Plovdiv24.bg областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев.

Самият Зюмбилев лансира идеята за изграждане на градска железница в Пловдив, подобно на S-bahn в големите европейски градове, много преди да стане областен управител. Убеден е, че това е бъдещето на транспорта. С днешна дата по този проект вече се работи активно. 

"Тази година е изключително важна за реализацията на този проект. Има осигурено финансиране от Европа, така че тук по-скоро трябва да ускорим темпото по реализацията" - коментира областният управител. Припомни, че проектът включва общините Пловдив, "Родопи" и "Марица" и, ако се положат усилия съвместно от всички, може да бъде осъществен, защото е изключително подходящ за Пловдив и съседните общини.

Проектът за градска железница се прави от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Съдържа много аспекти, включително буферни паркинги, както е в цял свят - хората си оставят автомобилите в периферията на града, качват се на влака и отиват на работа в индустриалните зони. Освен това ще има връзка от град Пловдив до летище Пловдив.

"Изключително важно е да реализираме този проект поне на база техническо задание, а следващите години да се премине към неговата реализация" - смята Зюмбилев. 

По информация на Plovdiv24.bg от НКЖИ след изработването на техническия проект още през 2025 г. може да започне строителството на градската железница.