Това дърво от години "яде" метална тръба, но тя не се дава. Иначе е усмихнато. Всеки може да го види пред двора на Центъра за специална образователна подкрепа (ЦСОП-Варна) на ул. "Петко Стайнов".

Дървото е салкъм или лъжлива акация (род от предимно бодливи храстови и дървесни растения от семейство Бобови. Досега са описани 4 вида и 4 междувидови хибрида от този род. Произхождат от Северна Америка, но някои видове са пренесени от човека на други места, където често се считат за инвазивни. В Европа са интродуцирани и четирите вида, в България само един вид е натурализиран – Бял салкъм (Robinia pseudoacacia), другите видове се срещат само като изкуствени насаждения. В разговорния език, видовете от род Robinia често се наричат акации, което създава объркване тъй като род Acacia също се нарича акация. За да се избегне това двусмислие, в българската научна ботаническа литература се предпочита името Салкъм. Респективно, "акациевият“ мед в България се получава от вида Бял салкъм (Robinia pseudoacacia).

Като всяко живо същество и то се приспособява. То расте, стволът му надебелява и започва да обгръща метала.

Подобни изменения по клони на дървета се наблюдават ако връзваме на тях мартенички от изкуствени влакна. Те са устойчиви, трайни и не стареят с времето. Могат да останат здрави с десетки години.