Оранжев код за опасно горещо време е в сила днес за Великотърновска област. Това сочи справка на "Фокус“ със сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Това е почти най-високото предупреждение и хората трябва да са изключително внимателни, когато са на открито.

Максималните температури в 10-те общини днес ще са между 38° и 41°. Сутрешните температури навсякъде са над 20°.

Специалистите предупреждават са сме подготвени, че високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. В часовете между 11:00 и 17:00 часа не трябва да излизаме на открито, ако не ни се налага. Задължително е да приемаме много вода. Хубаво е да сме с шапка и светли, леки дрехи.

Червен код за пожароопасност /най-високият/ е обявен на места във Великотърновска област. Той е в сила за поречието на Дунав – за цялата община Свищов.

Специалистите предупреждават, че са възможни бързоразпространяваши се, много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Тези явления са трудни за овладяване. Действията по погасяване са ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове.

От Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ също апелират хората да са изключително внимателни и при никакви обстоятелства да не палят огън на отрито.