Кметът на Варна, Благомир Коцев реагира на проблем, за който варненци сигнализираха в профила му в социалните мрежи. Става дума за камионите за смет, за които жители на града алармираха, че оставят мръсни следи по улиците на морската столица.

Кметът Коцев информира какви стъпки е предприел относно проблема. Вижте какво написа той. Публикуваме текста без редакторска намеса от страна на Varna24.bg:

"Камионите за боклука, минавайки през града, оставяха мръсни дири от нечистотиите. Причината - повечето бяха със счупени и спукани дъна. Възложих на заместник-кмета Христо Рафаилов да намери бързо решение. Той ми докладва за две внезапни проверки на техническата обезпеченост на ЗМБГ само за този месец. Вероятно ще има и още, но дори на мен ми отказва да каже точно кога. Установили сме 4 течащи камиона тип "Норд". Веднага ги спряхме от движение, след което три от тях бяха поправени и отново пуснати по улиците. Така от камионите вече няма да изтичат отпадни течности и да цапат улиците. Четвъртият още се поправя.

Основна причина за тези повреди са изхвърлянето на строителни отпадъци при битовите, което уврежда дъната на камионите, защото вътре има пресоващ механизъм за боклука. Когато отпадъкът е строителен, при компресирането режещите остри и метални отпадъци (например железа, ламарини, тухли, мазилка, парчета от теракота и др.) повреждат камионите.

Тук ще помоля гражданите да спрат да изхвърлят строителни материали в контейнерите за битов отпадък. Това се прави по строго установен ред като се обадите на специализиран за това транспорт. А скоро ще имате възможност да ползвате и обособени за разделно изхвърляне на всеки един вид отпадък общински площадки в две точки на града. В момента тече тяхното сертифициране. Целта е до края на следващата година тези площадки да станат поне 5 на брой - по една за всеки район.

Отделно е нужно да се мие около кофите и да има осигурен такъв ресурс. Това съм наредил да се планира. Колкото и да ни е ограничен ресурса в наследения договор, ще намерим начин. Съвсем отделно са и глобите - рекордните 300 хил. лв. за месец юли са наложените от общината глоби за всички установени нарушения на договора. Рафаилов ще даде брифинг, за да информира за новите мерки, които вземаме от септември за подобряване на чистотата. Моля, пазете и вие чисто! Изхвърляйте в контейнерите, не до тях!"