Форумът започна със заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините, чийто член е Коцев. На него бе приет конкретен план за действие по прилагането на новия модел на ТБО

Кметът на Варна Благомир Коцев участва в най-голямото събитие на Националното сдружение на общините в Република България - годишната среща на местните власти, която се провежда в КК "Албена". Форумът започна със заседание на Управителния съвет НСОРБ, чийто член е Коцев. На заседанието бе приет план за действие, който обхваща различни аспекти на дейностите, които трябва да бъдат извършени в рамките на получената с промените в Закона за местните данъци и такси отсрочка за прилагането на новия модел за изчисляване на такса битови отпадъци.

Планът за действие обхваща няколко основни стъпки. На първо място е разширяването на системите за разделно събиране на отпадъци и на правомощията на общините в частта "битови отпадъци и ресурси". Вторият кръг въпроси, засяга необходимите промени в законодателството – Закона за местните данъци и такси, Закона за управлението на отпадъците, Закона за гражданската регистрация, Закона за етажната собственост и др. От съществено значение е и ресурсната обезпеченост за сериозните инвестиции, които са необходими на общините за техника, машини и технологии за прилагане на новите изисквания.

Улесняването на безплатен автоматизиран обмен на данни е една от най-важните краткосрочни задачи. Общините трябва да систематизират типа данни, които са необходими за прилагане на нормативните изисквания и следващата стъпка са преговорите с компетентните институции.

По време на срещата бе подчертано, че проблемите с адресната регистрация на гражданите са сериозна пречка не само за правилното определяне на задължените лица. Липсата на регистрация на огромен брой хора в определени общини прави задачата напълно неизпълнима. Разминаванията между съществуващите в базите данни показатели и реалната ситуация достига до 37%.

Управителният съвет единодушно прие, че всички членове трябва да бъдат ангажирани с изпълнението на всички задачи, заложени в приетия план за действие, както и с поддържането в добра информационна кондиция на всички кметове на общини, съобщи Община Варна.

В рамките на годишната среща се проведе и официалното откриване на изложението "Общинско Експо". В него се включват представители на бизнеса и неправителствения сектор, предлагащи продукти и услуги за местните власти. Участващите общини представят възможностите за инвестиции, успешно реализирани или предстоящи проекти.