Първото, което направих като кмет, бе да осигуря подкрепа за образователната система на Варна - финансова, ресурсна, но и морална. Тази подкрепа ще продължи през целия мандат, защото вие държите в ръцете си най-мощното средство да променяте света – образованието, а ние приемаме за наш дълг да ви подкрепяме. С тези думи кметът Благомир Коцев приветства учители, родители и ученици. В първия учебен ден, той сподели, че също като учениците, има уроци за научаване, бидейки в първата си учебна година като кмет.

Онзи урок, който първо научих, че за да успееш, не трябва да разчиташ на лесния път в живота, а когато стане трудно, да положиш още повече усилия. Вторият е, че без подкрепа, приятели и учители, не можеш да успееш. Третият е, че не трябва да се страхуваме, а да вярваме в себе си и да си позволяваме да излизаме от зоната си на комфорт - така израстваме. Това сподели Благомир Коцев пред учениците и екипа на Средно училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин". Училището тази година отбелязва половин век от основаването си.

Особено специална е учебната година и за Първа езикова гимназия – училището, чийто възпитаник е кметът Благомир Коцев. През учебната 2024/2025 г. то отбелязва 145 години от основаването на Първа мъжка гимназия и 60 години от преобразуването й в езикова гимназия. Коцев разказа първия си учебен ден, преди 32 години, когато е прекрачил за първи път прага на училището. Когато питахме нашия класен ръководител защо ни дава най-трудните задачи, той ни отговаряше: защото в живота лесно няма. Затова и вие ще се справите с предизвикателствата - защото това училище ще ви даде възможно най-качественото образование, обърна се той към възпитаниците на гимназията и им пожела да пазят България и Варна в сърцето си, независимо къде са по света. Коцев благодари на учителите, затова че изграждат младите като качествени личности и добри хора.

От своя страна директорът Ангел Митев отбеляза, че постъпването в гимназията е само по себе си постигане на висока цел и пожела поставяне на възпитаниците й още високи мечти и възможност да ги сбъднат в училището.  

Благомир Коцев откри учебната година и в VII СУ "Найден Геров", което също отбелязва своята 60-годишнита. Поставяйте границите на знанията си под съмнение и смело ги преминавайте, за да бъдете лидери на прогреса. Успехът изисква много усилия и е важно да се научим на това постоянство. Разчитайте на вашите учители, родители, приятели, бъдете толерантни и съпричастни към другите, обърна се Коцев към учениците.

Заедно с директора на училището Мария Нестерова той преряза лентата на новата пристройка. Г-жа Нестерова благодари на Община Варна за съдействието по проекта. В модерните класни стаи ще учат над 400 ученици от втори, трети и четвърти клас.

Коцев и заместник-кметът Павел Попов инспектираха останалия недовършен физкултурен салон на училището, чиято собственост Община Варна вече придоби от Министерството на младежта и спорта и може да предприеме дейности по завършването му. По тази дълга сага, която от години се бави, смятам, че скоро ще имаме резултат и децата ще могат да спортуват в един истински модерен салон, заяви кметът относно недовършеното спортно съоръжение. В момента тече независима експертна оценка на състоянието на конструкцията, настилките, инсталациите на обекта, за да се направи разчет на необходимите средства и да се възложи довършването на обекта, стана ясно още от думите му.

Кметът и заместник-кметът посетиха и изложението "Техностарт". Над 20 изложители - технологични компании, училища, университети и школи представиха своите иновации и проекти в рамките на второто издание на форума. Той е организиран с финансовата подкрепа на Община Варна.