Изложба със заглавие "Връзките между Северна Гърция и Средните Родопи в миналото и днес" бе открита на 17 септември в библиотеката. Инициативата е част от събитията, с които културната институция се включва в отбелязване на ежегодните Европейски дни на наследството.

Подготвената от отдел "Краезнание" изложба включва книги, публикации в периодичния печат и снимки от краеведския фонд на библиотеката. Тя проследява няколко аспекта от географски и исторически свързаните райони Родопи – Егейско крайбрежие и значението на тяхната връзка назад през годините, съобщиха от библиотеката.

Подбраните в изложбата библиотечни материали разказват за основния поминък на родопчани в миналото – овцевъдство, когато в "Беломорието са зимували слезлите от летните високопланински пасища стотици хиляди глави овце". Споменати са родопските зидари, които с ненадминат майсторлък са градили църкви, къщи и мостове, изложбата разказва за развитието на рибарството и рибарските фамилии, които разпъвали мрежите си из беломорските даляни. Присъстват данни, сочещи за камиларството в Беломорска Тракия, което е упражнявано от българи и е играло важна роля за връзките с Ахъчелебийско.

В изложбата е отредено място и на днешното развитие на икономическата и културна връзката със Северна Гърция. С показаните извадки от периодичния печат са илюстрирани трансграничното сътрудничество и осъществени съвмести проекти, побратимявания на селища от двете страни на границата, опазване на културното и природно наследство, младежки дейности, туристически забележителности, стопански връзки и др.

Дарина Славова, зав. отдел "Справочно-библиографски и краезнание", завърши представянето на библиотечната експозиция с думите "Независимо от превратностите на времето, създаденото от двете страни наследство от маршрути, мрежи и връзки е добра основа за развитието на бъдещото сътрудничество между Северна Гърция и Средните Родопи".

Изложбата ще остане експонирана в каталожния хол на библиотеката до края на месец септември.