Екипът на сайта Двери.бг обяви, че читателите им са определили за най-значимото църковно събитие, станало в страната през 2023 г., издаването на книгата с проповедите на чепеларския свещеник – отец Евстати Янков. Това съобщиха от Община Чепеларе. Повече от половината участници в допитването (56 %) са посочили този сборник, който излезе от печат през месец септември миналата година и беше представен в Народно читалище "Родопска искра 1880 – Чепеларе“ – 21.09.2023 г., в Американския център на Столична библиотека – 24.10.2023 г., в аулата на Пловдивската духовна академия и семинария "Св. св. Кирил и Методий“ – 01.11.2023 г. и по Българската национална телевизия – в предаването "Религията днес“ на 25.11.2023 г., като всичко това бе широко отразено в електронните медии и социалните мрежи.

Високата оценка на читателите на сайта Двери.бг за появата на сборника "Протойерей Евстати Янков Евстатиев. Проповеди“ като най-значимото църковно събитие в България през 2023 г. е висока оценка и за екипа, който го реализира. Сборникът е издаден от Руенския манастир "Св. Йоан Рилски“ с благословението на Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, като изцяло е финансиран от Община Чепеларе чрез изкупуване на целия му тираж още по време на неговото отпечатване. Съставител и редактор на изданието е Стефан Илчевски, втори редактор – Нина Живкова, художник – Костадин Герджиков, а дизайнът и графичното оформление на корицата са дело на Кристина Ковачева.

В своята публикация, екипът на сайта Двери.бг отбелязва: "Така подредените от читателите на Двери събития показват за пореден път нуждата на съвременните български християни от ярки примери за вяра и посветеност на свещеническото служение. Отец Евстати Янков и други подобни на него свещеници, останали верни на Христос до смърт, са вдъхновение и за редовите християни, които имат нужда от искрени и смели духовни водачи. Широкият обществен отзвук на книгата, както и гласуването на читателите, за пореден път поставят фокуса върху темата за канонизацията на новомъчениците от комунистическия режим, което липсва в българския църковен календар вече тридесет и пета година след падането на режима.“

Дано и през останалата част от годината, екипът на Община Чепеларе продължи да се радва на успешно реализирани проекти и инициативи, както и на висока обществена оценка за тях.