Днес в Епископската резиденция на Католическата Никополска епархия в Русе бе представена книга за един от най-образованите българи през 18 век Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Сред гостите на събитието бе и областният управител Драгомир Драганов, който благодари на председателя на Държавна агенция "Архиви“ доц. д-р Михаил Груев и екипа му за положените усилия книгата да достигне до широката общественост, защото написаното в нея е морален ориентир за духовност, просветеност и нравствени добродетели като човечност и мъдрост.

"Тези качества трябва да продължат да са актуални и днес и това е възможно, когато имаме добрият пример – този на хората, които са виждали по-далеч от другите и искали повече, но не за себе си, а за цялата общност“, каза Драганов. Той отбеляза още, че е радостен, че местните и държавни институции си сътрудничат активно с Католическата църква и изрази увереност, че всички осъзнават, че това партньорство е полезно за цялата българска общност, защото утвърждава нашето единство. "Областна администрация – Русе ще подкрепи всяка подобна инициатива, защото поколенията трябва да помнят достойните дела преди тях“, допълни областният управител. 

Настоящият том 73 от документалната поредица "Архивите говорят“ се състои от 196 страници и съдържа преводи от италиански на 59 документа, предимно писма до различни представители на Ватикана, излезли изпод перото на Никополския католически епископ Павел Гайдаджийски Дуванлията, роден през 1733 или 1744 г. в пловдивското село Дуванлий и починал през 1804 г. в Букурещ. Писмата в книгата се отнасят не само за служебните му дела, но описват и събитията в живота на обикновените хора и на свещениците в може би най-тъмните години на Османското владичество и безспорно най-тежките за немногобройното католическо население в тях. Това са времената след смазването на Чипровското въстание от 1688 г., когато католическите селища в Северна България са разорени и почти не са останали свещеници, които да обслужват вярващите. Самият епископ е прелюбопитна и ренесансова личност – талантлив поет, пише отлично на италиански, владее турски и влашки, разбира френски и гръцки. Неговата скромност и човечност е оценена от съвременниците му – погребението му се превръща в масово шествие по улиците на Букурещ. Книгата бе представена в присъствието на Никополския епископ монсеньор Страхил Каваленов. Той направи кратък преглед на историята на Никополската епископия.  Монсеньор Каваленов отбеляза и голямата заслуга на отец Паоло Кортези, който работи като католически свещеник в Белене, издал през 2010 г. книгата "Писма от пределите на Европа 1776-1813“, където за първи път са публикувани в оригинал писмата на епископ Павел Дуванлията.Преводач на писмата автор на предговора и терминологичния глосарий на сборника, съставител и научен редактор е проф. Красимир Станчев.

Председателят на ДА "Архиви“ доц. д-р Михаил Груев подчерта, че XVIII в. е почти бяло петно в познанието за миналото на нашите земи, като дори за предходния XVII в. се знае повече – и това само увеличава стойността на писменото наследство на Павел Дуванлията.

Според доц. Радослав Спасов, научен редактор и един от съставителите на книгата заедно с Н.П. Паоло Кортези и проф. Станчев, личността на Дуванлията е съпоставима с тази на Софроний Врачански – той е духовник, модел за подражание със своята скромност, надарен с изключителна дипломатичност, поставя поезията си върху народностна основа.

Томът се издава със съдействието на Културния център "Евгений Босилков – Белене“. Той е иницииран от ръководството на Държавна агенция "Архиви“ като част от документалната поредица на ДАА "Архивите говорят“. Снабден е с ценни показалци, подготвени от редактора на изданието Асен Тодоров, главен експерт в дирекция "Публичност на архивите“. На събитието присъстваха редица представители на местната и държавната власт, както и началникът на отдел "Държавен архив“ – Русе при Дирекция "Регионален държавен архив“ – Велико Търново на Държавна агенция "Архиви“ Толя Чорбаджиева.