Варненската премиера на изданието "Танцуващият по въже Homo Ludens – Онник Каранфилян“ ще акцентира върху приноса на едно от признатите имена в българското изкуство – Онник Каранфилян. Пионер в съчетаването на класическите графични техники с дигиталните технологии, майстор на екслибриса, художникът е участник в многобройни международни биеналета на графиката, има редица самостоятелни изложби и е носител на престижни награди, сред които е и равностойната награда от  еждународното биенале на графиката – Варна през 2019 г.

Книгата "Танцуващият по въже Homo Ludens – Онник Каранфилян“ е луксозно двуезично издание (на български и английски език), което излиза по повод шейсетгодишнината на артиста и проследява с репродукции неговия творчески път в областта на графиката, живописта и рисунката. Автори на текстовете в книгата са проф. Аксиния Джурова, Любен Дилов-син и д.ф.н. Георги Каприев, като част от материалите са интервюта с Онник Каранфилян.

Книгата съдържа около 1100 пълноцветни репродукции, разделени по периоди от 1977 до 2022 година. Изданието е допълнено от множество архивни снимки, които допринасят за по-пълното представяне на художника.

Представянето на книгата е от 16 ч. на 13.01.2024 в Градската художествена галерия – Варна, на ул. "Л. Каравелов“ 1.