Новата книга на д-р Радка Пенчева "Емилиян Станев. Той и другите“ ще бъде представена на 28 февруари от 17:00 часа в Регионална библиотека "Петко Р. Славейков“ в старата столица. От културната институция уточняват за Радио "Фокус“ – Велико Търново, че творбата е посветена на 115-годишнината от рождението на големия български писател и разкрива някои от знаковите му приятелства с други творци и литературни критици. Сред тях са Елин Пелин, Димитър Талев, Димитър Димов, Йордан Радичков, Елисавета Багряна, Блага Димитрова и други.

Още на първите страница авторката споделя, че "Книгата не повтаря информацията от сборника "Спомени за Емилиян Станев“, издаден по повод 100 години от рождението на писателя. В новата книга са включени 11 статии за различни български писатели и литературни критици. По хронологичен обхват тя съдържа материали от различни периоди от живота на Ем. Станев. От ранната му статия "Чудомир като хуморист“ до последната за 100-годишнината от рождението на Елин Пелин. Те влизат като приложение в края на книгата“. Авторката споделя и за една особеност на творческия процес при Емилиян Станев - необходимостта да разказва и чете какво работи пред своите приятели – известни писатели и критици. Така разкриването на тези приятелства дават и подробности около писането на отделните му творби.

Книгата "Емилиян Станев. Той и другите“ е адресирана както към широката аудитория, така и към изследователите на творчеството на големия български писател.

За автора: Д-р Радка Пенчева е български литературовед, архивист, музеен деятел. Tя е завеждащ музей "Емилиян Станев“ във Велико Търново. Завършила е Държавния библиотекарски институт през 1980 г. и Българска филология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ през 1986 г. През 2008 г. защитава докторска дисертация към Литературния институт на БАН по българска литература. В музея работи от 1987 г., а от 1991 г. е негов завеждащ. Издала е над 10 отделни книги и е съставител на още десетина. Автор е на над 200 статии в литературната периодика, в научни сборници и др.