Кметът на столичния район "Слатина" Георги Илиев публикува отчета за свършената работа през изминалата седмица. Той започна с темата за  възникналия на 13 август пожар на територията на кв. "Христо Ботев“. Припомняме, че на 13 август, "Фокус" ви съобщи, че сухи треви и храсти горят в столичния квартал "Христо Ботев". От ГД Пожарна безопасност и защита на населението съобщиха тогава за нашата медия, че на място пожарникарите споделят, че мирише и на изгорели гуми. 

Причината е, че на тези тревни пощи са били оставени и стари автомобилни гуми. Пожарът бе на площ от 3 дка, като бе видим и от "Цариградско шосе", както и от всички части на "Младост". Хората, живеещи в района, също потвърдиха, че миризмата е тежка и силна, а димът - черен и гъст.

Ето какво написа по този повод кметът на "Слатина" Георги Илиев:

Много от Вас ни писаха по въпроса и Ви благодарим за активността! Истината е, че всички имоти в обхванатата от пожара територия в кв. "Христо Ботев" са частни и районната администрация няма делегирани правомощия за налагане на санкции, свързани с действия като изхвърляне или изгаряне на отпадъци там. Отговорни за поддръжката и управлението им са техните собственици.

Към момента са предприети действия за установяване на същите, с цел да им бъде връчена покана за доброволно почистване и обезопасяване на терена от Столичен инспекторат. Инспекторатът има задължението да извършва регулярен текущ контрол на територията, както по сигнали, така и комплексни проверки с други институции. От началото на годината те извършват ежеседмични посещения във въпросните пространства и налагат санкции на нарушителите, които успеем да установим заедно. Те са хората на терен и им благодарим за сериозните усилия, които полагат! 

Снощи отново автомобилни гуми, които са били оставени на тревна площ са пламнали между "Христо Ботев" и Летище София. Това съобщиха за "Фокус" от МВР.

Извън тази тема от район "Слатина", имат добри новини относно инфраструктурните ремонти: "По-рано през този месец Столична община възложи за изпълнение на "Хидрострой“ частични ремонти (кръпки) на пътните настилки на улиците "Атанас Иширков“, "Владово“, "Слатинска река“ и "Людмил Стоянов“. Кръпките по "Атанас Иширков“, "Владово“ и "Людмил Стоянов“ са напълно готови. В момента се работи по ул. "Слатинска река“, по план, очакваме и тя да е завършенa до края на седмицата. 

Ремонтът на тротоара на ул. "Камчия“, който претърпя сериозно забавяне, също вече е в ход, поставени са бордюрите и тече работата по останалите елементи. През седмицата са премахнати и 10 напълно сухи и опасни дървета, обработени повече от 30 сигнала за сухи клони, суховръшия и опасно ниски клони, нуждаещи се от оформяне и повдигане. Почистен е и втори участък от реката - от ул."Гео Милев“ до ул."Б. Магесник“, добави още Георги Илиев.