В началото на изминалата седмица започна ремонтът на паркинга на ул. "Голо бърдо". Старите паркоелементи са полагани директно върху почвата, като не се виждат следи от носещи слоеве. Сега поправяме този пропуск, като изграждаме нова основа, поменяме и решетъчните паркоелементи. Съгласувахме се също с Български пощи, за да ремонтираме плочника около пощенската станция, който се ползва от живущите за пряк достъп до входа на метрото. Тона съобщи кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов в личния си профил във Facebook.

Какво още включи в отчета си за периода от 16 до 22 сепрември районният кмет Павлов:

Използвахме освобождаването на ул. "Голо бърдо" от автомобили заради строежа, за да премахнем и извозим множество ниски клони, сухи клони и дървета, за които сме получавали сигнали и които бяха труднодостъпни с всички паркирали коли наоколо.

Използвам повода да напомня, че разширяването на зоната за платено паркиране на територията на района през периода 2016-2018 г. е било съпроводено с ангажимент на ЦГМ, част от постъпленията от платената зона да бъдат заделяни за ремонт на паркингите.

Този ангажимент беше замразен заради епидемията от COVID-19 и заради ефекта му върху градския транспорт. Все още е на дневен ред намирането на устойчив механизъм приходите от платеното паркиране да носят видима полза на живущите в кварталите със зони.

Ремонтът на южния тротоар на ул. "Бунтовник" продължава в посока бул. "Черни връх". Вече споменах, че за жалост трябва да прескочим един 30-метров участък, където първо трябва да се изгради подпорна стена, за да може тротоара да премине без риск от свличане на земни маси.

Пред сградата на "Бунтовник" 15 тротоарът е в добро състояние, но смятаме да премахнем всички декоративни колчета и фенери, за които очевидно няма място в тесния габарит.

Работите по прокарване на канали по ул. "Иван Радоев" - ул. "Д. Дионисиев" и съответно по ул. "Гребен планина" напредват.

По случай Деня на българската независимост се присъединих към доброволната акция на живущи наоколо за боядисване на парапети по стълбището, свързващо ул. "Бунтовник", ул. "Цветна градина" и ул. "Вежен". Виждам все повече места в нашия район, на които гражданите са се самоорганизирали и са облагородили околоблокови и дворни кътoве чрез почистване, озеленяване или боядисване. С удоволствие и признателност участвам в такива акции. Запомнил съм един принцип на доброволчеството, който гласи така: "Не всички могат да се включат винаги, но винаги има някой, който може да се включи“.

С малки стъпки, усилия и много любов могат да се подобрят дребните неща около нас, които общината не успява да обхване.