Започваме процедура по обявяване на проект за застрояване на част от "Мотописта". Инициативата е на частния собственик, а задачата ни е възложена от Направление "Архитектура и градоустройство". Това заяви кметът на район "Триадица" Димитър Божилов в личния си профил във Facebook, предаде "Фокус".

Ето какво добави районният кмет:

Районът е против направеното предложение. Ето защо: 

- Имотът в който се предлага да се появяват 6 нови девететажни сгради, с допълнителни два обема са в терен, който понастоящем е отреден за спорт, а не за жилищно строителство. 

- В предложението е включена и спортна зала, която на дигитална възстановка подозрително е пресъздадена с балкони и жилищни характеристики. Може да е дефицит на компютърната анимация, но желаем повече информация за предназначението на тази сграда. 

- Имаме последователна позиция "Мотописта" да бъде място за спорт и атракции. С появата на жилищни сгради в имоти за спорт би се създал опасен прецедент, който не искам да се допуска не само на територията на "Триадица", но и за цяла София. На илюстративната графика е и представено и предложението на частния собственик за останалата част от "Мотописта" - дадени са позиции за виенско колело, концертна сцена, павилиони за храна и паркинг. 

За последното така и не получих отговор от собственика дали ще е общодостъпен или ще е само за посетителите на търговските обекти. Отново подчертавам - това е илюстративен проект, но онагледява профила на новите сгради, които биха се появили, ако тази промяна бъде одобрена. Районът ще възрази отново. Убеден съм, че и заинтересованите страни, съседите и общността също ще проявят активност и ще депозират официално становища и мнения. В крайна сметка това е целта на процедурата.