Не може да търпим повече тази разруха в центъра на София. Това заяви кметът на столичния район "Оборище" Герги Кузмов в личния си профил във Facebook, видя "Фокус" по повод състоянието на Царските конюшни.

"Системно се поставяха ленти и табели при опасните сгради на "Царските конюшни". За жалост те се късат в рамките на ден-два. Инициирали сме среща между Областния управител на София и фирмите съсобственици за състоянието и бъдещето на сградите, това е единственото, което можем да направим като администрация, тъй като това не е наша собственост, но е престъпление да бъдат оставени в този вид и да се разрушават все повече от безхаберие", добави още той. 

Припомняме, че преди няколко дни мазилка падна от една от външните сгради, като инцидентът се размина без пострадали. След сигнали на граждани районът около Царските конюшни бе обезопасен. Известно е, че през 2018 г. една от постройките почти изгоря, след като покривът й се запали.

"Колкото до последния инцидент с падналата зидария, след обезопасяването с лента, сме изпратили указателно писмо № РОБ20-ВК08-1744/5/14.02.24г. до собствениците на въпросната сграда – МВР и "Промишлена енергетика-Варна“ АД, с което сме им дали срок от 3 дни от получаването му да поставят обезопасителна мрежа по фасадата към улицата. МВР е получило писмото вчера, 14.02, така че срокът му тече от днес. Другият собственик е фирма и ще получи писмото чрез Български пощи", заявиха тогава от районната администрация.