Работата по премахване и извозване на огромното количество паднали след снеговалежа дървета и клони от кварталите на район “Изгрев", продължава и през празничните дни. Това съобщи районният кмет д-р Делян Георгиев.

Той уточни, че на терен работят екипи на Столичен инспекторат, районната администрация, частна фирма и доброволци.

"Само за вчерашния ден, от междублоковите пространства са извозени почти пет тона дървесина, като още около един тон клони са раздробени на талаш. Съобразно темпото на работа и оставащото количество дървесна маса, районната администрация предвижда до края на месец януари, кампанията по отстраняване на щетите от снеговалежа да приключи. Към днешна дата, 80% от територията на район “Изгрев" е почистена от падналите клони", обърна внимание Георгиев.

Районният кмет бе доста оптимистичен: "След проведени разговори със Столична община вярвам, че още в бюджета за 2024г., за райони като нашия, в които имаме гъсто залесяване и много стари дървета, приоритетно ще бъдат увеличени финансовите средства за поддръжка на “зелената система", за кастрене, повдигане и оформяне на корони и премахване на дървета с нисък витален капацитет".

Д-р Делян Георгиев подчерта, че превенцията е от изключителна важност: "Именно поради това и в предишния мандат, настоявах всяка година за целево и адекватно финансиране на дейност “озеленяване" в район “Изгрев". За жалост, без успех…

Благодарим, на кмета на София - Васил Терзиев, зам.-кмета Надежда Бобчева и Столичен инспекторат, за съдействието при овладяване на ситуацията".