Кметът на столичния район "Изгрев" Делян Георгиев заяви, че вече е направена първата, важна стъпка към опазване на околната среда и намаляване разходите на общината за третиране на отпадъците. 

"Най-сетне София направи голяма крачка в правилната посока! Столицата ще спести близо 4 милиона лева от преработката на отпадъци и превръщането им в РДФ гориво, по изчисления на експертите и "Спаси София". За пръв път има и фирми-кандидати за оползотворяване на цялото количество произведено гориво", каза Делян Георгиев.

Според него благодарение на подобренията в столичния завод за преработка на отпадъци, РДФ горивото вече е с по-високо качество, затова тази година то няма да се заравя, а цялото количество ще се предаде за оползотворяване.

"Направена е първата, важна стъпка към опазване на околната среда и намаляване разходите на общината за третиране на отпадъците. Миналата година, градът щеше да плати 27 милиона лева, за да се освободи от 98 хиляди тона, през тази година ще платим едва 24 милиона лева за 195 хиляди тона. Нужно е изграждане на подходяща, съвременна технология, която да ни позволява сами да оползотворяваме отпадъка си, а не да даваме милиони всяка година за това.

Пред столицата ни и нейното управление, стоят следните дългосрочни задачи:

- Бързо повишаване качеството на РДФ горивото.

- Драстично увеличаване на рециклирането при източника на замърсяване.

- Чувствително нарастване на сепарирането на отпадъка в завода за боклук.