Кметът на община Карлово и член на управителния съвет на НСОРБ д-р Емил Кабаиванов взе участие в проведените на 8 февруари 2022 г. работни срещи на ръководството на Националното сдружение на общините с вицепремиерите Гроздан Караджов и Асен Василев, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Основните теми на дискусията бяха фокусирани върху няколко приоритетни за общините въпроса от компетенциите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството: изпълнението на инвестиционни проекти в условията на ръст на цените в строителството; състояние на общинската пътна мрежа като част от националната транспортна система и възможностите за техния ремонт и поддръжка; напредъка по програмите с европейско финансиране за новия програмен период и Плана за възстановяване и устойчивост, както и проблемите с подготовката на Общите устройствени планове на общините.

Д-р Емил Кабаиванов изрази настояването на общините да се запази в ревизиращия се План обемът на инвестициите в енергийна ефективност в жилищния и публичния сграден фонд, в устойчивата мобилност, въвеждането на Строително-информационно моделиране, единната система по устройство на територията и кореспондиращите им реформи, предвиждащи ангажирането на местните власти. Важно е програмите за енергийна ефективност да имат пълно териториално покритие, както и критериите за достъп до тях да се разработят съвместно с НСОРБ, подчерта д-р Кабаиванов.

Сред приоритетите на МРРБ и правителството е създаването на Фонд, чрез който да бъдат финансирани инвестиции в общините. Той ще разполага с бюджет от 1 млрд. лв. Визията е, чрез по-мащабни и комбинирани проекти да бъдат подкрепяни паралелно ВиК и пътни инвестиции, благоустройствени дейности, водещи до цялостно обновяване на населените места.

Д-р Емил Кабаиванов участва като представител на ръководството на НСОРБ и в заседание на Парламентарната комисия по образование и наука. Той представи основните искания на Националното сдружение на общините в сектор "Образование“ по Бюджет 2022 г.