Отлагането на новата методика за такса смет с една година е разумно. За да заработи моделът, се налага да бъдат въведени редица законови промени. Така кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в Република България коментира предложението на народни представители от ГЕРБ, предаде кореспондент на “Фокус".

"Реформата на такса смет не е еднократен акт, а процес, който изисква активното участие на държавата на ниво законодателни промени, на отговорните държавни институции, на бизнес структури, както и на цялото общество. Още от миналата година НСОРБ и общините се подготвят изключително сериозно за новия начин на изчисляване на таксата за битови отпадъци. Това задължение към местната власт е заложено в Закона за местните данъци и такси и Наредбата на Министерския съвет на определяне на план-сметката за дейностите по чистота. Реформата в сферата на управлението на отпадъците, обаче е държавен ангажимент и е необходима ангажираност на всички страни, включени в процеса. Така направена промяната, при действащия сега Закон за местните данъци и такси, това щеше да означава между 3 и 10 пъти увеличение за българските граждани. А това не е справедливо“, коментира Даниел Панов.

Той обясни, че във всяка община са създадени екипи от общински експерти – еколози, финансисти и данъчни специалисти, както и ресорните заместник–кметове. Общините работят активно както помежду си, така и с експертите на Информационно обслужване по проиграването на възможните моделите за всяка конкретна община, за отделните населени места и различните по характер зони в градовете. Освен споделяне на практики и опит, местната власт набелязва дефицитните области, най-вече относно набирането на необходимата официална и коректна информация за законосъобразното и аргументирано изчисляване на дължимите такси за следващата година.

Първото законово изменение трябва да даде право на общините да получават безплатно и по електронен път цялата необходима официална информация от ГРАО, АГКК, НАП, НОИ и НСИ във връзка с определянето на таксата битови отпадъци. Работата на общините до момента показва между 5 и 30 % съвпадение на данните от различните регистри и системи, което налага допълнителна работа и време за тяхното съвместяване. Второ: необходима е целенасочена държавна политика за инвестиции и значително подобряване и съществено разширяване на системата за разделно събиране на отпадъци, за да бъде ефективно приложен принципът "замърсителят плаща“ и гражданите реално да бъдат стимулирани за разделно събиране на отпадъци и ползване на облекченията, свързани с това. Разделното събиране на отпадъците е възложено на лицензирани дружества, които също трябва да бъдат активни в процеса на трансформиране. За общините е практически невъзможно сами и само със собствени средства да реформират системите за управление на отпадъците, а това е важно условие за оптимизиране на разходите и преодоляване на опасността от сериозно повишение на ТБО. Към момента общините са сами в този процес.

Необходими са също промени в Закона за управление на отпадъците, целящи увеличаване на отговорността на организациите по оползотворяване на отпадъците от опаковки (ООО), които са ангажирани с организирането на разделното събиране на отпадъците, а също така трябва да бъдат разширени законовите правомощия на кметовете да издават наказателни постановления на замърсителите. Нужно е по-подробно законодателно регламентиране на възможностите за ползване на отчисленията и обезпеченията за развитие на системата за управление на отпадъците, вкл. и за оптимизиране на процесите по поддържане чистотата на населените места от общините.

НСОРБ настоява за приемане на промени в Закона за гражданската регистрация с цел осигуряване на съответствие на регистрациите и дерегистрациите на гражданите по постоянен и настоящ адрес с реалното местоживеене. Както и промени в Закона за етажната собственост с цел осигуряване на условия за коректно отразяване на живущите в етажните собствености в домовите книги, електронизиране на процесите и гарантиране на достъпа на общините до информацията от тях за целите на определянето на таксата битови отпадъци.