Кметът на Варна Благомир Коцев ще направи днес оглед на строителната площадка, където започва ремонтът на тръбопропровода във Варненското езеро. Ще присъстват представители на фирмата-изпълнител, техническият ръководител на проекта, представители на Дирекция "Морска администрация- Варна" и ДППИ.

Строителната площадка се намира в базата на фирма "Ескана", под Аспаруховия мост.

Припомняме, че два знакови проекта за града получиха развитие през последните няколко дни – за ремонта на тръбопровода под Варненското езеро и за строежа на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков“.

Дадени са указания да не се извършват същински ремонтни дейности във Варненското езеро по време на летния туристически сезон. Жителите и гостите на Варна могат да бъдат напълно спокойни за нормалното му протичане и за чистотата на морската вода, увери предната седмица кметът Коцев във връзка с началото на проекта за ремонт на тръбопровода в езерото.

Той уточни, че в момента фирмата-изпълнител е в процес на  мобилизация (подготовка) за дейностите. По време на активния туристически сезон ще бъде организиран инженерно-техническият персонал на проекта.

Средствата за строителните дейности са над 20 млн. лв., осигурени от държавния бюджет чрез Инвестиционната програма за общински проекти на Министерството на финансите. Обществената поръчка за избор на изпълнител, която беше обявена от Община Варна през месец ноември, е финализирана и вече се правят хидрографски промери – дейности, които предхождат реалното започване на ремонтните дейности.