От днес - 1.10.2024 г., е в сила заповед на кмета на Варна, според която се увеличават до четири пъти гаранциите, които строителните фирми плащат на общината при ремонтни дейности и прокопавания в урбанизираната територия.

Съгласно измененията на Инструкцията за определяне на гаранционни депозити по процедура за издаване на заповеди да прокопавания по градската улична мрежа, фирмите вече ще депозират до четири пъти по-големи суми като гаранции за качествено възстановяване на пътните настилки след ремонтите. Заедно с това се повишават и изискванията за качество и стандарт на възстановителните дейности, в т.ч. и на настилките.

До момента, години наред, такива условия не са им поставяни, което е било сред причините възстановяването на настилките след прокопавания да е с незадоволително качество и без унифицирани стандарти. По старите наредби на Община Варна е нямало почти никаква разлика между гаранционните депозити на фирмите при прокопавания на главни и други улици, като размерите на тези депозити, плащани от фирмите, са били едва между 48 и 62 лв. на кв. м. След ремонтите сумите почти винаги са им били връщани в цялост без значение на качеството на възстановителните работи и технологията.

Съгласно заповедта на кмета Благомир Коцев, считано от 01 октомври 2024 г., строителните фирми ще плащат депозити за възстановяване на канализационни отклонения по 246 лв. на кв. м., за прокопавания на ВиК и др. отклонение – по 221 лв. на кв. м., за стандартни тротоари – до 142 лв. на кв. м., за тротоари от асфалтобетон – по 126 лв. на кв. м., като цените са актуализирани и завишени до четири пъти, съгласно актуалните икономически условия в страната.

Завишаването на депозитите е в резултат на конкретизирана и систематизирана технология за възстановяване на засегнатите от прокопаване участъци. Тя съответства на одобрен от АПИ стандарт на строителните практики и цели да гарантира качество на уличните настилки и гаранции за естетичност и устойчивост на градската среда.

Според инструкцията, депозитите за качество и правилно изпълнение на възстановяването на пътното платно и засегнатите тротоарни настилки се внасят по сметка на Община Варна от фирмите преди да започнат дейностите си и ако възстановяването на ремонтираните участъци не е извършено по въведения с Инструкцията стандарт, средствата ще се задържат от Общината.

Районните кметове ще са отговорните за контрола по прилагането на заповедта и ще могат да дават становище към кмета на Община Варна. При неспазване на стандартите депозитът да се задържа в хазната. Кметът, от своя страна, също си запазва правото да контролира качеството на надзора, осъществяван от районните кметове.