Светофарът на изхода на Варна в посока курортните комплекси е временно спрян поради ремонтните дейности на улица "Арх. Манол Йорданов", свързваща т. нар. горна и долна "Трака“. Това написа във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев, видя "Фокус".

"Това провокира наши съграждани да протестират, като затварят досегашното кръстовище и в двете посоки. Въпреки че разбирам неудобството им да шофират километър-два до кръговото за Виница, трябва да отбележа, че техните права не са нарушени, а с действията си те блокират хиляди жители и гости на града в колите си.

Затова ще обясня мотивите на Общината за това решение.

Всички варненци знаят, че в летния сезон градът нараства неколкократно, а с това и трафикът към курортите. Вследствие на затварянето на ул. "Арх. Манол Йорданов", жителите в многохилядната "Трака“ могат да използват само "Княз Борис I", за да стигат до града. Така движението по булеварда става още по-натоварено. От една страна туристи пътуват между Варна и комплексите, от друга – жителите на "Траката“ отиват до града и обратно.

Спирайки светофара на изхода на Варна, по "Княз Борис I“ драстично се облекчава трафикът от и към града. Практически светофар няма от Икономическия университет до Златни пясъци.

В 18 часа днес отново е свикан протест, който за пореден ден ще затвори една от главните артерии на града. На протеста ще има няколко представители на Община Варна, в това число и заместник-кметове със съответните ресори.

Призовавам гражданите да чуят от първо лице причината за спирането на светофара и да проявят разбиране към останалите участници в движението.

Общината търси дългосрочни решения, които да са удобни за всички", пише още кметът на Варна.