Обявявам начало на кампанията за връщането на Международния балетен конкурс във Варна. Това написа във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев, видя Varna24.bg

"Общината ще работи с Министерство на културата и частни спонсори за осигуряване на нужните средства – около 800,000 лв.

Сформираме постоянен екип от експерти в общинската администрация, който да координира финансирането и подготовката за конкурса заедно с държавата и организаторите. Целта е провеждането на балетната олимпиада да съвпадне със 100-годишнината на "Варненско лято“ през 2026 г.

Ресурсът на фонд "Култура“ през тази година е значително по-голям. В него са предвидени 1,8 млн. лв. за различни дейности. В следващите години до 2026-а, ще залагаме все повече средства. Не може Варна да е само заведения и евтин туризъм, а големите общински проекти да се свеждат до поп концерти на плажа.

Аз и екипът ми нямаме нужда от убеждаване за ползата от съществуването на Международния балетен конкурс. Варна беше и отново ще бъде най-големият културен център на българското Черноморие", пише още Коцев.