Ще бъде обмислена някаква нова политика - примерно фонд за подпомагане на сгради - паметници на културата, заяви кметът на Варна Благомир Коцев, специално за Varna24.bg, който го провокира по темата с красивите старинни къщи и техните собственици, които често не могат да ги поддържат, тъй като това не винаги е по силите на едно или две домакинства. Причината се таи в това, че къщите постоянно се нуждаят от ремонтни дейности. Не притежават и нужната енергийна ефективност - таваните са на повече от три метра от пода, стаите са огромни, трудно се отопляват. Не могат да бъдат санирани от външната страна, тъй като ще загубят блясъка си. ВиК инсталациите са изключително стари. Ел.мрежата също. Помещенията са на гредоред. Всичко това, като поддръжка и строително-ремонтни дейности, "гълта" много пари, а единствената изгода е, че тези сгради са освободени от Данък. Това принуждава хората, да ги изоставят и те се самосрутват.

Тези обекти, които се намират на централни, търговски улици, поне имат магазини, от които собствениците им получават наеми, но много от старинните, красиви къщи не са с такава локация.

Заради това е похвална идеята на Община Варна, че търси варианти за подпомагане на собствениците на сгради, като по този начин ще запази и архитектурното историческо наследство на Стара Варна.

Ще изготвим регистър с красивите исторически стари сгради. Ще видим кои от тях имат статут на паметници, и ще добавим тези, които към момента нямат, стана ясно още от думите на кмета Благомир Коцев.