Преди 116 години предците са ни оставили голям урок: можем да скъсаме с васалната зависимост и да изберем честта. Но само обединени. Това написа кметът на Варна Благомир Коцев в своя Фейсбук профил по повод 116-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. 

Публикуваме целия текст без редакторска намеса: 

Преди 116 години предците са ни оставили голям урок: можем да скъсаме с васалната зависимост и да изберем честта. Но само обединени.

Постигнали сме го, въпреки Великите сили, които не са искали да се откажат доброволно от надмощие. Успели сме с дързост, дипломация, визия, дух.

Имаме ги и днес - имаме и уроците, и хората, чиито стремеж към независимост е мотор на всяко здраво общество. Нямаме консенсусът обаче. Той би се постигнал трудно, ако нямаме почтено управление в служба на хората, и този морален код не се приеме от всички овластени в нашия град.

Накъде водят Варна тези овластени хора, натрапващи ни своите клишета за мним патриотизъм и частните си интереси? Към независимост? Или към васален живот? И кой им е казал, че иска такъв?! Говоря за Варна, но и за България.

Какво е решението? Постоянен граждански контрол. Гласът на хората е дисциплиниращата сила.

Преди седмите избори за три години, в Деня на независимостта, нека изберем онези, които работят твърдо за достойнството ни като граждани; които не правят компромиси с морала; които не влизат във властта, за да излязат по-богати; които работят с хъс и желание да отпушат затлачените проблеми в нашата страна и родния ми град!

Това би било достойно продължение на урока на нашите предци. От това по-голяма политика и патриотизъм може ли да има…

Честит ден на независимостта, българи!