Кметът на Варна Иван Портних изпрати съболезнователен адрес до близките на доайена на българското диригентско съсловие - Маестро Борислав Иванов, дългогодишен диригент, директор, артистичен директор и консултант на Държавна опера Варна, съобщиха от пресцентъра на общината.

"Губим един творец, живял до последния си дъх на сцената. Съвсем скоро – през август 2021 г., чествахме неговата 90-годишнина и уникалните 70 години на сцената, с прояви тук във Варна, в София и в Пловдив! Маестро Борислав Иванов ще бъде запомнен с високия си професионализъм в концертите и спектаклите на Държавна опера Варна, със своята ангажираност и осъществени прекрасни идеи в Международния музикален фестивал "Варненско лято“. Високо оценявам неговия принос за развитието на културата във Варна, на Варненската опера и на фестивала в България и по света. Сбогом, Маестро! Благодарим ти!", се казва в съболезнователния адрес.

Изтъкнатият български диригент има в творческата си биография над 3000 оперни спектакли и симфонични концерти. Той е роден през 1931 г. в гр. Варна. Учи в Първа мъжка гимназия и дирижира хора и оркестъра на училището. Учи и в Музикалното училище на родния си град. Завършва Държавната музикална академия – София – специалност “хорово дирижиране" при проф. Георги Димитров и “оркестрово дирижиране" при проф. Влади Симеонов. Още като студент от втори курс на Академията ръководи самодейни хорове, както и хора и оркестъра на Министерството на електрификацията.

Държавният му изпит по оркестрово дирижиране е с “Имало едно време" на Парашкев Хаджиев с Варненската опера, като от този момент започва дългогодишното и ползотворно сътрудничество на младия диригент с изтъкнатия композитор, както и убедителната защита на българското музикално творчество.

След дипломирането си се прибира във Варна и именно тук са първите му изяви на професионалната оперна сцена.

През 1963 г. на фестивала “Варненско лято" е забелязан и оценен от изтъкнатия немски диригент Курт Мазур, който го кани на специализация в "Комише опер“ в Берлин. На следващата година Борислав Иванов получава уникалния шанс да стажува при великия маестро Херберт фон Караян в Берлинската филхармония, който оценява таланта на младия българин и го препоръчва за Генерал музикдиректор на симфоничния оркестър на Берлин. На този пост Борислав Иванов остава цели 40 сезона, като заслужено получава най-високата награда на Ф Р Германия “Големият кръст за заслуги" – І степен, присъдена му през 1994 г. от президента на страната Рихард фон Вайцзекер.

В периода 1958 – 1970 г. Борислав Иванов е диригент и заместник директор на Варненската опера. От 1970 до 1975 е диригент на Пловдивската опера, а от 1975 до 1979 е директор и главен диригент на Варненската опера.

От 1985 г. отново работи в Пловдив като диригент и директор на Пловдивската опера.

От 1 септември 2004 г. до декември 2007 г. е директор на Софийската опера. Междувременно е главен музикален директор на Операта в Анкара и зам. генерален музикален директор и първи диригент на Операта в Касел, Германия.

От началото на 2010 г. е поканен да заеме поста Главен художествен ръководител на ОФД – Варна, като безспорен авторитет в областта на българското музикално-изпълнителско изкуство.

Диригентът има повече от 100 заглавия в репертоара си от класически и съвременни композитори, между които: “Ловци на бисери" (Бизе), “Отело", “Аида", “Набуко", “Травиата" (Верди), “Евгений Онегин" (Чайковски), “Борис Годунов" (Мусоргски), “Селска чест" (Маскани) и др. Голяма част от тях са кантатно-ораториални произведения. Между тях най-често изпълнявани са “Кармина Бурана" (Карл Орф) и Девета симфония (Бетовен).

Борислав Иванов често гастролира с български оперни трупи на престижните музикални фестивали в Испания, остров Малта, Белгия, Дания, Италия, Корея и др.

Дирижирал е спектакли на Болшой театър, Дойчеопер и Щатсопер – Берлин, Виенската държавна опера и др. За цялостната си творческа дейност е награден с орден “Кирил и Методий", почетната награда “Пловдив", златен медал на Италианското правителство за заслуги към италианската оперна музика, както и с най-престижната награда на Германия.