"За съжаление през последните години системно не са се извършвали достатъчно кастрации и това е довело до бум в броя на бездомни животни. През 2016 г. фондация 4 лапи преброява 630 бездомни кучета и 2.008 котки. Дава препоръки да се увеличат кастрациите на кучета и да започнат такива на котки. Но нищо не е направено. Днес числата са стряскащи - над 5.000 кучета и 20.000 котки.", това съобщи кметът на Варна, Благомир Коцев.

Градончалникът посети приюта в Каменар. 

"Новото ръководство полага особени грижи към животните и подобряването на условията там. Др Стоименов и Христина Мирчева работят с огромна любов и отношение, което вече си личи и по резултатите.

В приюта е чисто както никога преди, животните се разхождат редовно, доброволците са добре дошли, а вече има и фургон, готов за оборудване за лечение и кастрации. Намерили сме средства за апаратура и след няколко седмици ще заработи като малка лечебница на територията на приюта. В момента търсим поне още един ветеринар, който да се присъдени към екипа. Подготвяме и халетата за зимата - полагаме осветление, оправяме тока, водата, затваряме с поликарбон страниците. Така ще е докато не построим нов приют по модерни изисквания.", казва още Коцев.

Той съобщи, че предстоят срещи с неправителствения сектор, с който да бъдат обсъдени проблемите и решенията за справяме с популациите от бездомни кучета и котки и създаване на възможности за допълнително стимулиране на осиновяването на бездомни животни.

"Всяко животно трябва да намери своя стопанин, а хората и семействата, които приемат бездомни животни, да бъдат административно, финансово и морално поощрявани. Така обществото ще има по-малко разходи за кучкарници, общински екипи, медицинска помощ след инциденти с улични животни, заразяване с паразити и т.н."

Самият Благомир Коцев има 2 кучета и една котка. И трите животни са взети от улицата и осиновени.

"У дома живеят две кучета и една котка - Мечо, Фенека и котката Дарина. Изглеждат породисти и вероятно са, но те са дошли в дома ми така, както бих искал да идват в домовете на хората повечето животни – от улицата. И трите намерени от мен болни и в бедстващо състояние през годините. Изхвърлени от нечий дом. Днес са напълно излекувани, здрави и красиви домашни любимци, които даряват семейството ми с усмивки, разходки и настроение."

Коцев показа Мечо, Фенeка и Дарина в профила си и как са изглеждали при тяхното осиновяване (галерия).