Към момента няма опасност за хората и за населените места наоколо. Това увери кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, предаде репортер на "Фокус". По думите му вече са направени просеки с помощта на тежка техника, но ще бъдат направени и просеки около вилна зона "7-ми километър“, за да се защитят домакинствата.

"Една просека е направена над предприятието "Дерони", с помощта на техника от "Мини Марица Изток". Другата върви в посока кв. "Железник". Хеликоптерите обливат от около 11.00 часа. Където видят, че има опасност, се хвърля вода, така че опасност за населението и населените места няма. Около вилната зона на "7-ми километър", която е под пътя и е изключително голяма, ще се изгради голяма просека, за да не позволим да се създадат условия за застрашаване на населението. Много е сухо и горещо и шанса да възникне пожар там е много голям", каза кметът.

На място има екипи на пожарната, на горското стопанство, на Областна администрация, както и много доброволци и няма да бъде позволено да се създадат условия за застрашаване на населението. Кметът изрази мнение, че с този екип няма да се допусне разрастване на пожара. "Притеснява ме по-скоро, че времето е много горещо и извън този пожар, може да възникнат нови огнища на други места“, каза той. 

Живко Тодоров коментира още, че държавата трябва да осигури по-добра техника за пожарникарите. "Държавата ще трябва да преустройва всичките си планове, защото и климатът много се е променил. Така че, ще се очакват пожари все повече и трябва да бъдем готови. Смятам, че всички партии в парламента, които в момента се карат политически, трябва да се обединят около едно нещо и това е да помогнат на народа с това да гласуват пари за по-добра техника за пожарникарите. Те са изключително смели и достойни и не заслужават да получават такова отношение от държавата и да карат зилове, които са по на 30-40 години. Техниката се налага да се бута, за да запали и т.н. Много е важно държавата да покаже отношение към хората си и да осигури подходяща техника", категоричен е Тодоров.