Първите консенсусни стъпки за преодоляване на кризата в Детско-юношеската школа на "Берое“ набелязаха на среща днес всички заинтересовани страни, предаде репортер на "Фокус". На разговора в зала 2 на Община Стара Загора, който се проведе под егидата на кмета Живко Тодоров, присъстваха още началникът на Звено "Спорт за всички и спортни дейности“ Стелиян Попчев, президентът на "Берое“ Ернан Банато, спортният директор на ДЮШ Алехандро Сагерас, родители на деца от 11-те набора, които играят в школата, треньори.

"Лично съм се ангажирал да проведа разговори за спонсориране на школата, месечната й издръжка трябва да достигне около 40 хил. лева, за да не страдат от лишения децата и треньорите“, обобщи градоначалникът Живко Тодоров. В момента месечната подкрепа на ДЮШ е около 27 хил. лева. Присъстващите на срещата родители се съгласиха таксата, която заплащат, за да тренират децата им, да се актуализира от 60 на 80 лева. Тази сума обаче формира само част от издръжката, затова е необходимо да се търсят дарители.

Следващата значима стъпка са преговорите с 6-имата напуснали треньори: Иван Желев, Дончо Атанасов, Павел Димов, Трифон Панев, Веселин Пенев и Диян Атанасов. "Моят договор изтече преди дни, но съм тук, защото болея за отбора и децата“, обяви треньорът на вратарите Мирослав Радев. По негови сведения, както и на другия присъствал треньор – Стелиян Евтимов, тръгналите си 6-има са склонни да преосмислят решението си, ако видят, че се предприемат сериозни мерки за бъдещето на ДЮШ. И най-вече да ни се гарантира сигурност и за нас, и за задържането на талантливите деца, подчерта Мирослав Радев.

За още няколко съществени промени апелира още кметът Живко Тодоров. Треньорите да бъдат назначени на трудови договори, тъй като част от тях сега са на граждански; непременно да има административен директор, който да се занимава с организиране на дейността, всякаква логистика и контрол върху изразходването на средствата, са другите императивни мерки според градоначалника.

Финансирането на школата ще се осъществява през отделна сметка на съществуващо вече сдружение с нестопанска цел, чиято функция е да подпомага футбола и то вече има договор с ПФК "Берое“, стана ясно още на срещата. Това е правната форма, потвърди и адвокат Светослав Миневски.

Трябва да се изработи механизъм относно бюджетирането на школата и той да бъде приет от СНЦ-то, резюмира на финала на срещата кметът.

В 18.00 часа снощи, 2 юли, Живко Тодоров участва в бурния разговор на стадион "Берое“ между гневните родители на деца от ДЮШ, треньори и собственика Ернан Банато. Още тогава той увери, че няма да откаже никога да посредничи за намиране на работещи и конструктивни решения в името на спортната слава на Стара Загора.

"Никога като кмет не съм поискал да се намесвам спортно-технически в клуба, по отношение на това кой да е треньор и кой да е собственик. Гледали сме да помагаме на всеки собственик, без значение кой е той“, отбеляза градоначалникът. И припомни, че Община Стара Загора в момента поема цялата издръжка на терена, консумативи и разходи, свързани със спортната база. Вчера по обед Живко Тодоров се е срещнал със собственика на "Берое“ и е поискал от него уверение, че Детско-юношеската школа ще продължи да функционира, треньорите ще получават възнагражденията си редовно и го е попитал какви ангажименти ще поеме към емблемата на Стара Загора.

Мирослав Радев, треньор на вратарите в Детско-юношеската школа, дефинира като основен проблем напускането на талантливи деца, които отиват в други отбори, защото не им се предлагат договори, а на тяхно място се предпочитат чужденци. "От 4 месеца не съм получавал заплата, но съм тук, защото обичам "Берое“! Проблемът е, че лъжем децата, не им се дава шанс да останат“, каза пред емоционалното множество Мирослав Радев.

В отговор Ернан Банато призна, че заплатите са закъснели и като причина посочи оттеглянето на генералния спонсор по средата на сезона, което е предизвикало затруднения. Собственикът увери присъстващите, че го е грижа за децата в Стара Загора и е възможно всички те да тренират в "Берое“, без да плащат такси. Готов е да разговаря с напусналите треньори и да ги прикани да се върнат обратно.

Желанието на родителите е финансирането на школата да се отдели от г-н Банато, те изразиха силен скептицизъм към обещанията му. Пред кмета те заявиха, че за малко повече от година от собственика не е бил закупен и един потник или мрежа за врата. "Докато няма решение, което нас да ни устройва, децата няма да започнат тренировки", твърдо заявиха разгневените родители.

Срещата, на която присъстваха близо 300 души, завърши с приемане на предложението на кмета разговорът, вече в конструктивен тон, да продължи утре сутринта в Община Стара Загора. От родителите ще се излъчат 11 представители, по един за всеки от наборите деца, ще дойдат и треньори, като на срещата ще се проучи как може юридически да се оформят мерките за по-добро бъдеще на школата.