Йорданка Фандъкова награди млади учени на БАН по случай 24 май, съобщиха от пресцентъра на БАН.

Тържествено събрание по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на славянската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност се проведе в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН.  По време на тържеството са връчени наградите за млади учени "Професор Марин Дринов" и за най-млади учени "Иван Евстратиев Гешов" за 2022 г. 

Наградите се присъждат от Общото събрание (ОС) за постижения в девет научни направления. Председателят на ОС чл.-кор. Евелина Славчева и кметът на София Йорданка Фандъкова връчиха отличията.

За постиженията си през изминалата година бяха наградени 22 млади учени. Носителите на награда "Професор Марин Дринов" са с образователна и научна степен "доктор" и нямат навършени 35 години. Отличените с награда "Иван Евстратиев Гешов" най-млади учени са с образователната степен "магистър" и са на възраст до 30 години. Двете награди за млади учени са учредени от БАН през 1996 г. Целта е да бъдат открити и стимулирани талантливите изследователи в БАН, да се подпомогне тяхното развитие, израстване и международни контакти, се пише в прессъобщението.

Кметът Йорданка Фандъкова пожела на младите учени вдъхновение. Тя призова да продължават работата си за българската наука и връчените им награди да им дават крила за общуване.

Подготвен е призив за защита богатството, красотата и звучността на българския език, който ще бъде представен от учени на пресконференция в БАН на 29 май (понеделник) от 10:30 часа.