Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции с нова услуга в подкрепа на инвеститорите в София



"Зелена карта за административно обслужване“ се нарича новата услуга, която СОАПИ ще предоставя на инвеститорите в София от 2022 г. Основната цел е да се оказва съдействие за индивидуално административно обслужване на територията на Столична община на инвеститори, които са сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите и на такива, които не са, но отговарят на условията. Специален акцент се поставя и върху стартиращите иновативни предприятия, за които не са предвидени общи насърчителни мерки в нормативната уредба. С издаването на "Зелена карта“ за стартиращи компании СОАПИ поставя стартъпите редом до стратегическите инвеститори в София.

Първите четири "зелени карти“ бяха връчени от столичния кмет Йорданка Фандъкова и председателя на столичния общински съвет Георги Георгиев. Общата инвестиция на компаниите е в размер на 65 млн. лв.

"В тежките година на пандемия и на много кризи София продължава да запазва своята конкурентоспособност и това се дължи на бизнеса, както на стратегическите компании така и на стартиращите. Точно стартиращите иновативни компании създават екосистемите в града ни, запазват младите хора в нашия град и за нас е много важно да ги подкрепяме“, заяви г-жа Фандъкова, която връчи сертификатите за "зелена карта“ на "София Мед“ АД и на стартъпа "Елка.бг“.

"Инвеститорите, бизнесът имат нужда от две неща – правна сигурност и предвидимост. Такъв е смисълът и на "зелената карта“, заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев при връчването на сертификатите на "Кей Био Индъстри България“ ЕООД, които ще създадат високотехнологичния индустриален парк "Хемус“ в район "Кремиковци“.

Повече информация може да намерите на страницата на СОАПИ.