Традиционно, преди избори, се повтарят едни и същи манипулативни и неверни обвинения. В последните седмици чуваме критики, че не полагаме достатъчно усилия за превръщането на София в зелен град. Реалността обаче е съвсем различна – за почти година постигнахме значителен напредък. Обвиненията, които идват от ГЕРБ, са класически пример за политическа демагогия. Те първо участват в проектирането и одобряването на инфраструктурни проекти, включително такива, свързани с премахването на дървета, и след това, в предизборен контекст, се обръщат срещу собствените си решения, за да изведат на преден план фалшиви обвинения. Това коментира кметът на София Васил Терзиев, предава Sofia24.bg.

По думите му някои решения, като премахването на 39 дървета на ул. "Опълченска“ са били много трудни. "Точно под дърветата трябва да се смени и разшири канализация, която е над 100 години и вече с изчерпан капацитет. Наследеният проект беше основно преразгледан от експерти, проектанти и инженери. Ремонтът щеше да наруши кореновата система на дърветата и в последствие те да станат нестабилни и опасни за гражданите. Променихме и проекта така, че нито едно дърво в парка "Свети Никола“ да не бъде отрязано.

На мястото на премахнатите дървета ще засадим над 100 нови дървета по улицата и около нея. Те ще бъдат вече пораснали дървета и ще положим усилия за тяхното захващане. Разбирам притеснението на гражданите – в последните години София няма добър опит със засаждането на нови дървета. Вярвам, че ще докажем, че това може да се промени", обясни столичният кмет.

"Зелена София, с паркове покрай реките, нови гори и зелени училищни дворове е част от нашата управленска програма. През тези месеци извършихме редица дейности в грижа за зеленината около нас", обърна внимание градоначалникът и изтъкна:

- Засадихме над 700 дървета по булеварди като бул. "Васил Левски“, бул. "Джеймс Баучер“, бул. "Мадрид“ и множество улици;

- Засадихме над 300 дървета в дворовете на детски градини и училища;

- Засадихме над 130 дървета в паркове и градинки като парк "Гео Милев“, "Южен парк“- 3 част, "Южен парк“- 2 част, "Света Троица“ и други;

- Засадихме 20 000 нови фиданки в район "Нови Искър“ в една инициатива - ярък пример за успешното партньорство между общината, бизнеса и гражданите;

- Продължихме проекта "Гора в квартала" – създадохме мини квартални горички с нови дръвчета в районите "Витоша“ и "Илинден“. Инициативата ангажира и гражданите, фирмите и институциите да "осиновяват“ и се грижат за новозасадените дървета.

"За всички инициативи по залесяване подбираме видове, които показват добра устойчивост на специфичните условия на градската среда. И едно от най-важните неща – извършихме допълнително поливане на новозасадените дървета през горещите месеци юни, юли и август със съдействието на съответните райони.

Всички действия на моя екип са част от дългосрочен план за обновяване на инфраструктурата и на зелената система в София. Продължаваме да работим с ясната цел да създадем един по-зелен град", заяви Васил Терзиев.