От Столична община съобщиха, че активно работят по почистването на над 200 речни участъка в града,защото дейностите са много важни за превенция от наводнения.

"Почистването на реките е превенция и преди есенните дъждове работим активно по изпълнението на нашата програма. В бюджета на Столичната община са заложени около 2 млн. лв. за почистване на 201 участъка от речни корита. Това са 85 км. До момента са прочистени близо 130 речни участъка, или 67 километра, каза кметът на София Васил Терзиев при проверка на почистването на река Слатинска в район "Подуяне". 

"Почистването на речните корита е превантивна дейност, която общината извършва всяка година. Целта ни е да приведем речните корита в много добро състояние, за да намалим риска от наводнения. Към момента реката, която е най-проблемна, защото постоянно се изхвърлят отпадъци, е Суходолска. Търсим решение как устойчиво да се преодолее този проблем", посочи също кметът Терзиев.

Столичната община осигури финансиране от бюджета си в размер на 2 млн. лв., с които ще се почистят 201 броя речни участъци. Почистване е извършено на участъци от реките Перловска, Владайска, Суходолска, Какач, Банска, Слатинска и други. Продължава да се работи в река Суходолска в район "Люлин“ и район "Надежда“, река Банска в район "Банкя“, река Буховска в район "Кремиковци“, река Бара изливо в район "Триадица“, река Боянска бара в район "Витоша“.

Във връзка с настъпващия есенен сезон ще започне второ основно почистване на река Владайска и река Перловска в централната градска част, ще продължи и регулярното почистване на водостоците от "Софийския околовръстен път" – Южна дъга.

Кметът Терзиев обърна внимание, че е важно да се пазят реките и да не се замърсяват. 

"Те са много ценен ресурс – първо, и второ, когато се замърсяват коритата, се създава и риск от наводнения и от разрушаване на инфраструктурата, посочи също столичният кмет. По думите му "не можем да контролираме природата, но можем да контролираме нашите действия. Създаваме условия, където трябва да се изхвърля отпадъкът. 

Постоянно се добавят нови точки и контейнери за разделно събиране на отпадъци, създаваме условия и за по-ефективно изхвърляне на едрогабаритен отпадък. Апелът ми е да пазим това, което имаме като голямо природно богатство, каквото са реките", заяви също Терзиев.

Програмата на Столичната община през 2024 г. включва общо 278 броя речни участъци с обща дължина 129 км на обща стойност 2.9 млн. лв. За останалите 44 км е отправено искане от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет – допълващо финансиране в размер на около 890 хил. лева.