Кметът на Смолян Николай Мелемов, кметовете на 23-те кметства в общината и общинските съветници положиха клетва на тържествено заседание на Общински съвет – Смолян днес пред областният управител Захари Сираков, епископ Висарион, духовници, директори на държавни институции и граждани, предаде репортер на "Фокус“.

Заседанието започна с химна на Родопите "Бела съм, бела юначе“, в изпълнение на деца от Смолян и под съпровода на гайда. Изпълнението изправи на крака всички присъстващи в залата. След това зам.-председателят на ОИК – Смолян Анастасия Караманолева прочете решенията, с които са избрани общинските съветници, кметовете на кметства и кмета на общината. Всички те подписаха клетвени листове.

Областният управител Захари Сираков поздрави новоизбраните кметове и общински съветници за гласуваното им доверие, с което съгражданите им са делегирали правото и отговорността да управляват общината. "Изричайки днес клетвените си слова, загърбете личностните си противоречия и се обединете около дълга си да работите в интерес на обществото. Предлагайте и подкрепяйте проекти, които водят до просперитет и развитие. Не позволявайте безпринципните противопоставяния да оказват негативно влияние върху живота на съгражданите ви. Изпълнявайте предизборните си обещания и не забравяйте, че хората са нашите работодатели и вие носите отговорност за действията си пред тях. Никога не се дистанцирайте и не губите прекия си контакт с гражданите, а се старайте да ги привличате към управленския процес. Пред себе си вие имате 4 години, които да оползотворите за развитието на всички обществени сфери и приоритети. Пожелавам ви успешен мандат 2023 – 2027 г., през който чрез консенсус и сътрудничество да намирате правилните средства и да взимате правилните решения, да изпълнявате управленските си програми и да отговорите на очакванията на обществото. Бъдете разумни и градивни! На добър час!“, каза областният управител на Смолян.

Новоизбраните кметове и общински съветници се заклеха, повтаряйки след областният управител: "Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от община Смолян и да работя за тяхното благоденствие! Заклех се!“.

В Сесийната зала на Община Смолян прозвуча и химна на Република България в изпълнение на дете от Смолян.

Областният управител връчи на кмета Николай Мелемов огърлица, символ на община Смолян.

Пред присъстващите, избраният за четвърти пореден мандат за кмет на Смолян, Николай Мелемов заяви, че не първи път изрича тази клетва, но всеки път се вълнува. "Всички ние, печелейки доверието на нашите съграждани сме натоварени с една огромна отговорност и задължение към тях и към нашия град и нашата община, но от друга страна това е и голям шанс за всички нас, избрани да положим сили и дадем своя дан за просперитета на нашата община. Всички знаем максимата, че политиката е изкуство за възможния компромис. Аз съм готов да направя своите компромиси и ще ги направя, но ще направя компромис със своето его, но не и със своята съвест. Готов съм да работя с всички общински съветници и кметове в името на благото на нашата община. Ще работя и с всеки наш съгражданин и моят кабинет ще бъде отворен както и досега за всички смолянчани, защото смисълът на политиката е да събира, а не да разделя. Смятам, че каузата Смолян – неговият просперитет и неговото развитие ще ни обедини всички нас и резултатът ще бъде един развит, хубав град и една просперираща община. Желая на всички успех в работата, удовлетворение от свършеното, успех на всички смолянчани и нека заедно да работим за нашата община.“, заяви новият-стар кмет на Смолян.

Заседанието на Общински съвет Смолян продължи, ръководено от най-възрастния общински съветник Коста Начев с избор на председател.

Очаквайте подробности!