За да отговорим на обществени интерес и на потребностите на гражданите, свързани с подобряване на градската среда и жизнения стандарт, ние, като администрация, трябва да заложим на интелигентното планиране, новите технологични приложения и цифровизацията. Това каза в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова кметът на Община Шумен проф. д-р инж. Христо Христов, участник в конференцията X City: Future Cities Forum Bulgaria, посветена на иновациите и технологиите, които променят градската среда.

Като основни предизвикателства пред устойчивото развитие на Община Шумен той постави подобряването на инфраструктурата, необходимостта от сериозно инвестиции в зелена енергия, екологичен транспорт, да бъдат създадени ефективни решения в посока надграждане на системата за управление на отпадъците и енергийните ефективност. От съществена важност според него е и спешна и наложителна промяна, свързана с дигитализацията, която да включва не само публичните регистри и услуги, които общината предлага, но и управлението на общинските дейности и проекти.

"Като администрация нашата амбиция е да отговорим на съвременните реалности пряко свързани с глобализацията, навлизането на технологиите и внедряването на иновативни решения в различни посоки. Визирам конкретно екологичен транспорт, управлението на системите за видеонаблюдение и осветление, внедряване на интелигентни системи за контрол на трафика в общината и в град Шумен и електронна администрация", посочи той и допълни, че за изпълнението на тези дейности е необходимо и добро сътрудничество между бизнес, местна власт, научни постижения, образование и потенциала на младите хора.  

Според проф. Христо Христов участието в научноизследователските форуми за развитие на градове на бъдещето е изключително важно, тъй като те поставят началото на реалистичния път, на пътя и практиката, по която трябва да се върви, за да се осъществят идеите на общините за подобряване и улесняване условията за живот в градовете. "По този въпрос смятаме в Шумен да създадем център, който ежедневно да ръководи всички тия процеси в нашата община", добави още той.