Специални благодарности за оказаната помощ в почистването на парка "Кьошкове“ поднесе кметът на Шумен проф. Христо Христов към доброволното общинско формирование и към скаутите от клуб "Мадарски конник“ и от варненския – "Компас“.

"Вие положихте много усилия паркът да изглежда по този начин, който е в момента. Нашата обща цел е шуменци да припознаят отново парка като едно от любимите места за отдих, разходка и да посетят заедно с деца и внуци зоологическата градина, като продължаване на традициите, които ги е имало в нашия град.“, заяви кметът на Шумен в началото на срещата.

Проф. Христо Христов подчерта, че при почистването на канала в "Кьошковете“ доброволното формирование се е включило активно и е свършило една от най-трудоемките дейности. Скаутите за пореден път са показали отдаденост към обществено полезна кауза, като със собствени сили са ремонтирали пейките в района на пещера "Русалка“ и са почистили туристически алеи.

Община и доброволци ще си сътрудничат и в бъдеще – стана ясно по време на срещата. "Съгласни сме да продължим в тази посока и да облагородим този парк, защото последно време беше доста занемарен. Има някакво движение в положителна посока и ще продължим да помагаме с каквото можем, но ще ни трябва и вашата помощ.“, каза Венцислав Керанов от доброволното общинско формирование.

Съставът разполага с нужната екипировка, но са необходими повече обучения на терен, които ще позволят бърза и адекватна реакция в кризисни ситуации.

"Повечето от доброволците имат преминали курсове за земетресения и за наводнения, но никой няма за гасене на горски пожари, като работим в посока да има възможност и за такова обучение. Организирали сме 5 доброволци да бъдат изпратени на курс за работа с моторни резачки.“, обясни старши експертът "Превенция и дейности по защита на населението“ Христо Христов.

От името на скаутите, Добромир Драев благодари за срещата и също изрази готовност за съвместна работа в името на обществено полезни каузи, в които активно се включват деца и младежи. "Ние, възрастните, трябва да дадем личен пример на младите, да им помагаме и да ги научим чрез нашия опит и практика. Ние можем да направим много, но не всичко.“, заяви  Добромир Драев.

След броени дни шуменските скаути ще посрещнат доброволци от Англия, а следващото голямо предизвикателство е акцията по почистване на деретата на Шуменското плато от изхвърлени автомобилни гуми. "Дейностите ще се извършат по алпийски способ и организацията е изключително сложна.“, допълни Добромир Драев.

В края на срещата проф. Христо Христов връчи грамота и плакет на скаутите и доброволците и увери, че Общината ще съдейства в посока още по-ползотворно сътрудничество и обществено полезни инициативи.