Общественият транспорт на Пловдив се очертава като горещата тема на новото управление на града. Още в началото на днешната първа сесия на пловдивския общински съвет от ПП-ДБ и "БСП за България" отправиха питания към кмета Костадин Димитров за транспортната схема и нередовното обслужване на линиите. Градоначалникът коментира в кулоарите на местния парламент какви са намеренията му, предава "Фокус".

Кметът призна, че има проблеми с отделни превозвачи. 

"Следим вече разписанието на автобусите. Имаме разговор с всеки един поотделно. Някои от тях си спазват договорите, други не си изпълняват разписанията на необходимия процент. Там ще влезем дълбоко детайл по детайл, за да решаваме проблема и да имаме този необходим контрол и, разбира се, качество на изпълнението" - каза Димитров. 

Кметът обеща след приключване на разговорите с превозвачите да съобщи публично какво е договорено и поето като ангажимент. 

Очаква се в най-скоро време да бъде въведена електронната система. Тогава общината ще има по-голяма яснота какви приходи се получават от продажбата на билети. 

"Ние знаем, свидетели сме на това, че има препродажба на билети. Контролът с навлизането на електронната система ще е по-добър. Тогава ще имаме ясната стъпка за подобряване на градския транспорт. Дотогава ще имаме разговор с тях, съответно – санкции от нас. От тях очаквам по-добри предложения" - обясни Димитров.

Към момента са монтирани само няколко от новите апарати за електронно таксуване.