Скандалната точка за презастрояване отново е в дневния ред на Общински съвет, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Вносител отново е кметът Костадин Димитров. Припомняме, че срещу продажбата на 3/5-ти идеални части от общински имот, имаше внесено протестно писмо в Общински съвет от живущите на пл. "Кочо Честименски“ №1. 

Протестът бе срещу продажбата на общинските дялове в парцел от 445 кв. м., позволяващ строителството на 7-етажна кооперация в гъстонаселения район "Централен“ в Пловдив. Недоумение във възразяващите будеше защо с предложението до Общински съвет кметът Костадин Димитров предлага да се продаде 3/5 от парцела и с това да разреши строителството на нова висока сграда в гъстонаселен район, вместо общината да изкупи по-малкия дял на фирмата съсобственик. Парцел от 445 кв.м., според тях, в центъра на града, може да се ползва за различни обществени нужди.

Припомняме, че преди две сесии точката бе отхвърлена с 30 гласа от дневния ред на Общински съвет. Сега отново се прави опит да бъде внесена и гласувана. Явно някой много държи презастрояването в Пловдив да продължи. По информация на пловдивски медии, за посочения имот вече са обявени апартаменти за продажба.

Мандатът на Димитров 2 започна много да прилича на мандата на Димитров 1. Точки, отхвърлени от Общински съвет, се вкарват отново и така до безкрай, докато не получат необходимото мнозинство. И това - пред очите на протестиращи граждани и общественост.

Борбата срещу презастрояването започва тук, а не, когато дойдат багерите. Явно в Пловдив всички проблеми са решени, че най-важната тема за кмета Костадин Димитров е внасянето на предложения за продажба на общинска зема и превръщането ѝ в нови жилищни комплекси.

Как Общински съвет Пловдив ще се произнесе по този меко казано "със значително изразен частен интерес казус“, предстои да видим на следващата сесия.