Кметът Костадин Димитров е разписал писмата до превозвачите, с които градската администрация им дава едномесечен срок да влязат в ритъм и да започват да спазват ангажиментите по договорите си. След това ще се пристъпи към разтрогване на споразуменията, предава Plovdiv24.bg.

"Пловдивчани искаме едно – удобен транспорт, идващ навреме, по разписание, което изпълнява поне 95% поетите ангажименти, климатизиран транспорт, с добро отношение на шофьорите, контрольорите и всички, които обслужват градските линии. Идващ навреме, с по-висока часова зона след 21,00 часа – всички, които посещаваме културни събития, виждаме че транспортът в тези часове е намалял. Вчера разписах писмата и днес се разпращат към всички превозвачи, с които им даваме 1-месечен срок да влизат в ритъм" - каза Димитров.

Кметът обясни, че тази стъпка се предприема сега, защото учениците са във ваканция и пътникопотокът е намалял. 

"Към всички превозвачи от днес има писма, с които им казваме, че ако до 1 месец те не си поемат ангажиментите, то ние ще бъдем принудени да прекратим договорите и да минем към временна мярка. Мисля, че пловдивчани заслужават това и го очакват и ние няма повече да търпим това отношение на превозвачите към нашите граждани" - допълни той.

Ресорният заместник-кмет по транспорта Савина Петкова уточни, че става въпрос за двата договора – от 2016 и 2018 г. 

"Най-голямото неизпълнение е по линии 29, 37 и 99, които изпълнява консорциумът чрез "Хеброс бус". Там неизпълнението се движи между 42 и 48 % на линия – това засича нашата GPS система" - коментира Петкова.

Кметът Димитров обясни, че има линии, които се обслужват с половината автобуси - от пет, вместо от 10. 

"Това е буквално закриване на линията, тя става нерентабилна, хората спират да разчитат на автобусите. С оглед на това, търпението на гражданите минава всякакви граници в момента" - коментира той.

Савина Петкова допълни, че в двата договора има общо 21 линии. С уведомленията им се дава 1 месец срок, както е по закон - при прекратяване едностранно на договора поради неизпълнение се дава на другата страна оптимален срок за изпълнение. Общината е преценила, че 1 месец е достатъчен, и, ако се наложи да се премине към спешна мярка, това ще стане преди началото на учебната година.

Превозвачите, които имат изпълнение на курсовете под 85% не получават субсидии. 

"Имаме и по други линии процент неизпълнение, който с времето падна, имаме и превозвач, който е с над 98% изпълнение, но тъй като те са кандидатствали заедно като консорциум, това влече след себе си прекратяване на договорите с консорциума" - обясни Петкова.

Кметът посочи, че администрацията е положила много усилия - и с разговори, и с налагане на глоби, за да подобри положението. "Явно тези глоби не ги плашат и сега ще предприемем крайната мярка" - обобщи с огорчение той.