Единадесети "а" клас от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик с класен ръководител Ирина Христоскова е победителят за декември (гимназиален етап) в конкурса "Клас на месеца", обявен от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) към Община Пазарджик. Това съобщиха от администрацията на Общината.

В начален етап призът заслужи четвърти "в" клас от НУ "Отец Паисий" в Пазарджик с класен ръководител Елена Бишурова. И двата класа впечатлиха журито със съпричастността си към различните и хората в нужда. Кметът на Пазарджик Тодор Попов лично връчи отличията на единайсетокласниците от "Икономиката“. Той подчерта, че инициативата на учениците е добър пример за подражание. "Вашата последователност, това, че от години помагате на децата от Центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания – Пазарджик е похвална“. Тодор Попов даде няколко съвета на младите хора: да бъдат отговорни към себе си и към всички останали, да имат мащаб пред себе си - да мислят глобално и да действат локално, да бъдат амбициозни, защото амбицията движи света, да имат самочувствие, и да вярват, че когато правят каквото е необходимо, ще се получи точно това, което очакват, въпреки че поговорката е "Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!“. "Съвсем не е така – като правим каквото трябва, ще стане каквото ние искаме да бъде. Затова правете каквото е необходимо за Вашето израствате! “, каза Тодор Попов преди да връчи грамотите на наградените.

"Вършат ни се добрини и участваме в добра кауза", с тези думи започва презентацията на 11 "а" клас от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт, която учениците и тяхната класна ръководителка Ирина Христоскова изпратиха до МКБППМН за участие в конкурса. За четвърта година те са част от най-мащабната коледната кампания за сбъдване на детски мечти - Операция "Плюшено мече". Досега подаръците им са били за деца от Видин, Враца и Търговище. Тази година решили да зарадват обитатели на Центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания – Пазарджик. С тяхна помощ коледните желания на две момчета и едно момиче са сбъднати – имат мечтаните спортни екипи. Радост на децата от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи – Пазарджик доставили четвъртокласниците от НУ "Отец Паисий". С помощта на родителите си са събрали средства за закупуване на хранителни продукти, дрехи и санитарни принадлежности.

"Изработихме коледни картички, събрахме много играчки и аксесоари, поясняват четвъртокласниците. Коледа е за всички. Ние помагаме, стараем се да даряваме надежда!", посочват те.

Доволни от присъственото обучение и от това, че са заедно, четвъртокласниците решили да зарадват тези, които се грижат за хората в условията на пандемия. Купили лакомства, питки и изработили картички с послания за лекарите и сестрите от МБАЛ "Здраве“. Всички картички и плакати са закачени по коридорите на болницата.

Класът победител получи плакет, грамота, шапки с логото на комисията и табло "Клас от добротворци". Грамоти за участие и табла "Клас от добротворци" получиха и всички участници в конкурса "Клас на месеца". На таблата децата ще вписват добрите си дела и ще ги илюстрират със снимки. В края на учебната година МКБППМН към Община Пазарджик ще връчи голямата награда на конкурса – 1000 лева и ще излъчи "Клас на годината". А таблата "Клас от добротворци" ще бъдат подредени в изложба на видно място в града.