Сериозен скандал назря в последните дни в Павликени. Потребители в социалните мрежи активно коментират, че предстои един от парковевте на града - “Мандевска градина" да бъде продаден. Друга теза, която обикаля общественото пространство е, че растителността ще бъде изцяло изсечена, предаде кореспондент на “Фокус".

Тези твърдения дадоха повод на кмета инж. Емануил Манолов да излезе с опровержение. На първо място той категорично заяви, че Община Павликени не би допуснала подобни дейности, нито е получавала запитване за такива.

“Повод за тези неверни твърдения дава едно инвестиционно намерение, което е публично известно от началото на годината. Като част от процедурата по него на 13 август беше проведено обществено обсъждане, по време на което фирма "Абсолют Плюс Пропъртис“ ООД представи инвестиционното си намерение за разширение на магазин "Абсолют+". Бъдещите им намерения са за построяване на нова сграда, състояща се от търговска и складова част, и обособяване на път за зареждане на складовете. Това ще позволи разширение на търговския комплекс и обособяване на нови помещения, които ще бъдат отдавани под наем за търговски обекти. На втория етаж се предвижда отварянето на модерен ресторант. Планира се откриването на 20 работни места. Съществуващата автомивка ще бъде преместена, за да се освободи пространство за разширение на основната сграда. Офисът на спедиторската фирма също ще бъде преместен", обясни кметът.

Той допълни и, че идеята е дострояването да се извърши в западната част на техния парцел, която граничи с парк "Мандевска градина“.

“Във връзка с това инвеститорът е отправил към Община Павликени намерението си да закупи ивица с ширина от 6,5 метра по цялото продължение на границата между неговия имот и парк "Мандевска градина". Това е свързано с частично изменение на ПУП, което съдържа изменение на западната граница на УПИ ІІ "за обществено обслужване, търговия и услуги“ с УПИ І "за парк“, кв. 151 по ПУП на гр. Павликени, като ивица с ширина 6,5 метра от УПИ І се присъединяват към УПИ ІІ, във връзка инвестиционните намерения на възложителя. Конкретната площ е показана на приложените снимки, графичната част към проекта за частично изменение, с който бяха запознати и присъстващите на общественото обсъждане. По този начин ще се разшири търговската площ, без да се намаляват местата за паркиране на обекта, което би довело до затруднения за гражданите, ползващи паркинга. В площта от парка, обект на инвестиционното намерение, няма алеи от парковата мрежа, нито висока растителност", посочи още кметът.

Той заяви и, че Община Павликени ще спази стриктно закона и ще гарантира обществения интерес.