Кметът на Община Дупница алармира за затруднен учебен процес в част от учебните заведения. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от Община Дупница. По този повод ще бъде проведена среща между кметът Методи Чимев и началникът на Регионално управление на образованието – Мая Стойчева.

Основният проблем е свързан с нарастващия брой на отсъстващи преподаватели, като към днешна дата те са над 30. Процесът е много динамичен и почасово в Общината се подава информация от директорите за учители с Ковид или грипоподобни симптоми, както и за продължаващото увеличаване на карантинирани паралелки. Предложението е преминаване в обучение от разстояние в електронна среда за някои учебни заведения. Най-фрапантна е ситуацията в Гимназия "Христо Ботев", където отсъстват около 30% от педагогическия състав, а 5 паралелки са под карантина.

Към настоящия час на територията на община Дупница има 13 карантинирани паралелки - по 5 в СЕУ "Св.Паисий Хилендарски" и ПГ "Христо Ботев" и по една в "Св.Климент Охридски", "ПГХВХТ и ОУ "Христо Ботев" - село Крайници. Има и една карантинирана група от детска градина "Радост" в Яхиново.

Венцеслав ИЛЧЕВ