На днешното заседание на Общинския съвет представих отчет за свършеното до момента по почистването на града след бедствието на 13 юни. Това каза кметът на Община Нова Загора Галя Захариева.

В нощта на 13-ти до 3.00 ч бяха овладени най-тежките участъци, благодарение на изключителния професионализъм на екипите в общината и помощта на полицията, пожарната, ВиК.

Към момента е почистено близо 90 % от града, през следващите дни очаквам да довършим дейностите по изхвърлянето на отпадъците.

Още на 22-ри беше изчистено почти на 100%, но в понеделник осъмнахме със затрупани улици и тротоари със строителни отпадъци и битови вещи от мазета, тавани и къщи. Голямото предизвикателство беше, че тонове бяха изхвърлени в обикновените контейнери или на места, които не могат да бъдат почистени с техника. Ръчната работа забави процеса.

Към момента сме изнесли тонове керемиди, матраци, стъклени буркани, санитария и други. В следващите дни ще поставим допълнителни 5 куб. контейнери за строителни отпадъци.

Призовавам за отговорност и моля да се използват за строителните отпадъци само контейнерите за тази цел, а не да се трупат на непозволени места. Това води до загуба на време и висок разход за всяко домакинство.

Комисиите по описването на щетите работят активно. От "Социални дейности“ разглеждат всеки случай и ще компенсират пострадалите хора. Средствата за подкрепа се определят според нуждите на съответното домакинство. Максималната помощ е 1570 лева.

В училищата, детските градини и къщата-музей "Петко Енев“ има сериозни щети. Те са описани, търсят се оферти за ремонт, за да знаем каква ще е сумата за възстановяването им. Къщата-музей, която е и паметник на културата, е с много стари керемиди, но вече са намерени същите, за да се възстанови в автентичен вид.

Активно се обработват подадените заявления за щети на домакинствата и с общ протокол през Областния управител ще подадем до Министерския съвет искане за компенсация.

Имаме сериозни проблеми със светофарните уредби в целия град, както и с осветлението в централната част. Започваме поетапно възстановяване.

В момента работим по определянето на три нови места за изграждане на допълнителни ракетни площадки за борба с градушките. Те ще се финансират от държавата.

Най-важното за мен е, че нямаше човешки жертви. Специални благодарности на доброволците, на Аварийния екип на общината, който работи без почивни дни и без прекъсване, на кметовете на околните села, които лично и с техника се включиха, на почистващите фирми, на ВиК, Напоителни системи, на фирмите КИППЕН ТРАНСПОРТ, СтройКом, Ваяна, Пътно поддържане за екипната работа.