Обстановката в община Струмяни се беше успокоила, но вятъра се подновява. Това каза пред журналисти кметът на село Микрево, община Струмяни, Венцислав Янев, предаде репортер на "Фокус“.

По думите му в ниската част, в района на две местности, огънят отново е започнал да гори. Посоката на горене също се е обърнала, като пламъците са тръгнали в посока село Каменица. За момента пожарът е далеч от населеното място, но при рязка промяна в метеорологичните условия, не е изключено да влезе в селото.

"Още от вчера сме подготвени за евакуация. В село Каменица живеят трудноподвижни хора (бел. на ред. - в населеното място има разкрити четири социални услуги и в тях са настанени 56 жени). Болнолежащите са около 60 души, а персонала около 40“, каза още той.

Впечатление на хората в Струмяни, както и на медиите, е направило това, че около обяд е било спряно гасенето на пожара по въздух с помощта на двата френски самолета. По темата Янев каза, че няма информация каква точно е причината. Това, което е чул е, че министър-председателят Димитър Главчев е разпоредил летателната техника да бъде пренасочена към българо-гръцката граница и пожара в планината Славянка.

"От мой близък, който е в село Яново, разбрах, че и в Славянка е страшно. Той ми каза още, че там вече има един хеликоптер, който гаси. Не знам защо при нас спряха“, допълни той.