Ние тачим Вашата благородна мисия, защото пазите паметта на нашите предци чрез богатия ни фолклор. С тези думи започва обращението на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова по повод 1 март – Ден на самодееца и любителското художествено творчество, съобщиха от общината.

По-нататък в текста, който бе изпратен днес до самодейните колективи в общината, се казва:

"Магията на самодейното изкуство съживява легенди, подвизи и предания, а чрез тях възпитава в красота и съвършенство! Вие поддържате онова пламъче, което ни отличава в многообразието на съвременния свят. Вашите инициативи и чествания не секнаха дори по време на пандемията, с което доказахте, че българските традиции са устойчиви и общоприети.“

Читалищата в общината работят по Програмата за развитие на читалищните дейности през 2022 г. Предложения за включващи прояви от местен, общински и национален характер са подали 33 читалища от общината. Едно от най-старите читалища е НЧ “Зора - 1897 г.“ в с. Деветаки, което ще отбележи 125 години дейност.

Читалищата получават субсидии от държавния и общински бюджет. Община Ловеч допълнително финансира на конкурсен принцип дейността на читалищата. Само за включване в Културния календар на Община Ловеч за 2022 г. са одобрени 13 проекта на обща стойност 27 613 лв.