Кметът на Кюстендил Петър Паунов определи като кризисен проектът за бюджет за 2022 година, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. На пресконференция кметът на Община Кюстендил посочи, че толкова кризисен бюджет не се е налагало да се прави. "Въпреки всичко, благодарение на увеличението на трансферите, основно в образование и социални дейности, бюджетът за тази година ще бъде 66 млн.лева. Малко повече от 25 милиона лева от общия бюджет ще бъдат за образование“, заяви Петър Паунов. Кметът заяви, че много сериозно се разширява мрежата на социалните услуги. Действащите ще бъдат 29 на брой. Съвсем скоро ще заработят две нови услуги, в които ще бъдат назначени 30 служители.

"Запазваме акцентите в областта на развитието на туризъм, балнеология, инвестиции в културната среда. Тази година ще се опитаме да направим първа крачка на заложения високотехнологичен център за иновативни решения. Предвидили сме средства за проектирането на подобно звено“, заяви Петър Паунов. Той допълни, че Надяваме се на подкрепа от държавата", каза Паунов. Той посочи, че очаква подкрепа от страна на държавата. Кюстендил има готови проекти за нов зоопарк, за художествената галерия и за подобряване на ВиК структурата.

От началото на април ще се търси оптимизация на организацията на отпадъците, каза още кметът на Кюстендил. Обмисля се разкриването на пункт за предаване на хартия в определен ден от седмицата, за да не се изхвърлят такива отпадъци на други места. Търсят се варианти и за създаване на зони за компостиране.

Венцеслав ИЛЧЕВ