На 101 110 000 лева възлиза проектът за бюджет на Община Кюстендил за 2024 година. Това съобщи на пресконференция кметът на Общината инж. Огнян Атанасов, предаде репортер на "Фокус“. Кметът посочи, че има и един наследен дефицит, до 10 ноември 2023 година,  той е в размер на 6 305 000 лева.

Приходната част се формира от местни дейности и от държавно делегирани дейности. Планираният размер на местните дейности са в размер на 19 432 696 лева. Останалата част са пари от държавния бюджет.

7 981 000 лева се планира да се съберат от данъка върху недвижимите имоти, данък върху превозните средства, данък за придобити дарения и по възмезден начин, туристически данък. Планират се и 150 000 лева да се съберат от патентен данък.

"Смятам, че бюджетът е балансиран и изпълним. Залагаме реални приходи, които могат да бъдат събрани. Бюджетът е изпълним и консервативен“, каза Огнян Атанасов.

Той разясни и новите моменти по бюджета. Ще бъде създаден фонд "Култура“ с ясни критерии по изразходване на финансирането. В тази връзка ще бъде създадена комисия за оценка на подадените проекти. Фондът ще се захрани с 50 000 лева. Предвидени са средства за фонда "Местни инициативи“. За тази година за този фонд ще се отпуснат 50 000 лева. Според кмета той работи много добре и хората се възползват от него. Освен това се прави и перо "Стипендии“. От него ще се отпускат средства на лекари, избрали кюстендилската болница. След завършване на образованието си, те да останат да работят в Кюстендил. Освен това ще се акцентира върху ремонтиране на общински жилища.

В дейностите е заложено изграждане на нова канализация по улица "Спартак“ в града – до околовръстния път. Идеята е по този начин имотите в района да може да се развиват. Ще се направят основни ремонти на участъци от улиците "Шейново“ и "Демокрация“. Предвижда се благоустрояване на входовете на Кюстендил.

В лесопарк "Хисарлъка“ ще се възстанови осветлението по "Алея на влюбените“. Ще се извърши ремонт на сградите на бившето белодробно училище, направа на спортна площадка и облагородяване. "Ще инвестираме средства в сградите н а белодробното училище, да не са опасни за хората. Имаме намерение да отворим вратите на парка за климатолечение“, каза Огнян Атанасов.

Акцент се поставя върху малките населени места. За първи път ще има реални бюджети за кметствата. По-големите села ще получат по 6 000 лева, а по-малките по 3 000 лева за година. Сумите ще бъдат отпускани на два транша.

Заложени са средства за ремонт на покриви на общински сгради в селата. В капиталовите разходи са отделени пари за ремонт на: покрива на училището в село Копиловци; покрива на училището в село Пиперков чифлик; покрива на читалището в село Жиленци; покрива на читалището в село Шишковци; покрива на читалището в село Драговищица; покрива на сградата на кметството в село Соволяно; покрива на сградата на кметството в село Нови чифлик.

Кметът инж. Атанасов анонсира и две нововъведения за 2024 година. Първото е свързано с предстоящото въвеждане на нов начин за образуване на таксата за битови отпадъци. Планира се два от специализираните камиони за събиране на отпадъци да бъдат оборудвани със специална система. Тя ще измерва теглото на генерирания от едно домакинство отпадък, изхвърлен в съда за смет. Съдовете за смет ще имат датчик. На него ще се отбелязва количеството отпадък, кога той е взет, дали той сменя местоположението си. Единият автомобил ще работи в града, а другият по селата. Системата е на стойност 50 000 лева без ДДС.

Ще се закупи професионална косачка – робот. Тя ще обслужва парка пред галерията, с площ от 5 дка. Стойността на робота е около 13 500 лева.