Вчера, кметът на Община Казанлък Галина Стоянова взе участие в конференцията по повод 75-годишнината на НАТО по покана на д-р Соломон Паси, който е организатор на форума и президент на Атлантическия клуб в България и на Асоциацията на Офицерите от резерва "Атлантик". Това съобщиха за "Фокус" от Община Казанлък. Конференцията се фокусира върху поуките, извлечени от срещата на върха във Вашингтон през 2024 г., която отбеляза и 75-те години на НАТО.

Домакинът на събитието вече 32 години работи в насока да укрепва единството, сигурността и отбранителния капацитет на Запада като естествено местообитание на България. На събитието бяха Посланика на САЩ Негово превъзходителство Кенет Мартен, както и министър-председателят на България Димитър Главчев.

“Няма никакво съмнение, че НАТО е най-устойчивия, най-успешния, най-резултатния, най-големия отбранителен съюз в историята на човечеството" тези думи на Соломон Паси дадоха началото на конференцията. В дискусията взе активно участие посланика на САЩ Кенет Мертен.

Г-н Паси поддчерта, че провелата се среща на върха на НАТО е взела значими решения, които бяха представени на вчерашната конференция.

Министър Запрянов отбеляза, че на срещата световните лидери са категорични, че Алиансът е по-обединен, по- способен, по-силен и също толкова адекватен на международната обстановка, колкото преди 75 години.

Премиерът Главчев изтъкна, че на срещата на върха са защитени изцяло националните интереси и сигурността на България и сподели, че Алиансът е убеден във взетото решение да се разширява.